Ścieram marchewkę i robię pyszną surówkę do obiadu. Tajemnica to pikantny dodatek

Dodano:
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Katerina Parfenova
Surówka z marchewki to obiadowy klasyk. Można ją jednak przyrządzić na wiele sposobów. Tu sekretem jest biały, wyrazisty w smaku sos.

To surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu. Ten jeden składnik sprawia, że zyskuje zupełnie nowy smak i charakter. To idealny wybór dla tych, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne smaki. Przepis jest prosty, a korzyści? Z jednej strony tania i smaczna surówka, z drugiej porcja zdrowia na talerzu.

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka jest warzywem łatwo dostępnym i tanim. Jednocześnie to prawdziwy skarb dla zdrowia. Marchewka dostarcza dużej ilości beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspiera wzrok, skórę i odporność. Dzięki naturalnym przeciwutleniaczom pomaga chronić organizm przed działaniem wolnych rodników i stanami zapalnymi. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i jednocześnie sycąca, dlatego dobrze sprawdza się zarówno w diecie odchudzającej, jak i u osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Zawiera także błonnik wspierający pracę jelit, a w wersji surowej pomaga regulować poziom cukru we krwi, ponieważ wchłania się powoli. Warto wiedzieć, że gotowana marchewka dostarcza łatwiej przyswajalnego beta-karotenu, natomiast surowa więcej błonnika, więc każda forma ma swoje korzyści.

Jak zrobić surówkę z marchewki?

Przepis jest bardzo prosty: wystarczy zetrzeć marchewkę i wymieszać z dodatkami: chrzanem, odrobiną majonezu i gęstym jogurtem. Tu od razu uwaga: jeśli chcesz dodać surówce więcej lekkości, pomiń majonez, a dodaj więcej jogurtu. Surówkę można również dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny, a smaki wzmocnić niewielką ilością płynnego miodu.

Przepis: Surówka z marchewki z chrzanem

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
47 w każdej porcji

Składniki

  • 2 większe marchewki
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie marchewkiZetrzyj marchewki na tarce (na małych oczkach).
  2. Robienie surówkiDo marchewki dodaj chrzan majonez i jogurt. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku.

Surówkę dobrze jest odstawić na 30-40 minut, aby smaki idealnie się przegryzły. Surówka z marchewki z chrzanem świetnie pasuje do różnych obiadów, w tym klasycznych zestawów z mięsem i ziemniakami. Można ją też serwować do dań z ryżem kaszami czy kluskami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...