Najlepszą zupę ziemniaczaną robię bez bulionu. Ten prosty dodatek zmienia wszystko

Dodano:
Zupa ziemniaczana Źródło: Shutterstock / boganmiche2
Ta sycąca i rozgrzewająca zupa ziemniaczana jest idealna na listopadowe dni. Do jej przygotowania wystarczy zwykła woda, bo sekret aromatu tkwi w nietypowym dodatku.

Uwielbiam zupę ziemniaczaną w każdej wersji, ale ten przepis jest szczególny. Zupa jest wyjątkowo aromatyczna i esencjonalna, mimo że gotuję ją na wodzie, bez żadnego bulionu. Jaki jest jej sekret? To proste: pieczony czosnek. Wrzucam zawiniętą w folię główkę do piekarnika i zabieram się za szykowanie reszty.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną z pieczonym czosnkiem?

Przepis jest prosty, a poszczególne kroki sprawiają, że finalnie otrzymujesz zupę tak dobrą, że gwarantuję, będziesz wyjadać co do kropelki. Ważne jest przesmażenie warzyw na samym początku, to także wzmacnia aromat. Samo pieczenie czosnku jest łatwe: wkłada się całą główkę zawiniętą w folię do piekarnika. Miąższ mięknie i po pieczeniu można go łatwo wyciskać z łupin. To właśnie pieczony czosnek doda zupie charakteru.

Ja lubię mieć w tej zupie całe ziemniaki. Dlatego wyciągam część warzyw przed miksowaniem. To jedna z opcji, bo jeśli gustujesz w typowych kremach, możesz zmiksować całość (pamiętaj tylko, aby wyjąć liście laurowe i ziele angielskie przed blendowaniem).

Przepis: Zupa ziemniaczana z czosnkiem

Pomysł na wyrazistą i aromatyczną zupę.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
463 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku plus 2 ząbki
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywObierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Pokrój marchewkę, pietruszkę, dwa zabki czosnku i cebulę. Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 190 stopni.
  2. Gotowanie zupyNa dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj masło, pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę. Smaż kilka minut wszystko razem, dodaj ziemniaki, zalej wodą dopraw i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Wykańczanie zupyZ zupy wyjmij część warzyw (ok. 1/3), listki laurowe i kulki ziela. Do garnka wyciśnij upieczony czosnek, dodaj śmietankę i zmiksuj wszystko na gładki krem. Dorzuć wyjęte warzywa, dopraw w razie potrzeby i posyp natką pietruszki.

Jak podawać zupę ziemniaczaną?

Zupa ziemniaczana w wersji z pozostawionymi całymi ziemniakami nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jest kremowa, ale ma też kawałki warzyw. W wersji typowej zupy krem można ją serwować z pieczywem lub posypać grzankami.

Taką zupę można również serwować z mięsnymi dodatkami: przesmażonym na złoto boczkiem czy kawałkami smażonej kiełbasy. Jeśli lubisz mięsne zupy, możesz już na początku dodać do niej kiełbasę czy boczek (przesmaż je razem z warzywami, aby tłuszcz się nieco wytopił).

Zupa ziemniaczana dobrze się komponuje także z serami: już na talerzu posyp ją tartym żółtym serem, albo słoną i wyrazistą w smaku, pokruszoną fetą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...