Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądka
Uwielbiam surówki, ale nie zawsze służą mi duże ilości surowej cebuli. Czasem jednak trzeba użyć większej porcji albo pokroić warzywo na grubsze kawałki. W takich sytuacjach marynuję je chociaż przez kwadrans w aromatycznej zalewie z octem. Gdy dodaję taką cebulę do poszatkowanej kapusty ze świeżym ogórkiem, wszyscy zachwycają się smakiem tego połączenia.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty z marynowaną cebulą?
Przyrządzam ją z zielonym ogórkiem i czerwoną cebulą, którą marynuję szybko z octem winnym. Dodatek kwasu neutralizuje część jej ostrości, a przyprawy działają łagodząco i harmonizująco.
Pokrojone w piórka warzywo umieszczam w słoiku z solą, pieprzem i zgniecionym zielem angielskim, po czym zalewam gorącą wodą. Mieszam i dolewam ocet z białego lub czerwonego wina, dorzucam także świeży czosnek. Całość musi postać jeden czy dwa kwadranse, by cebula przeszła aromatem składników. Można też zostawić ją w zalewie na dłużej, ale w lodówce.
Gdy łączę wszystkie warzywa, dolewam do nich olej i część marynaty do smaku. Nic więcej już nie trzeba, może poza doprawieniem dania solą i pieprzem.
Przepis: Surówka z białej kapusty z marynowaną cebulą
Połączenie chrupiących warzyw w aromatycznej marynacie to pyszny dodatek do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 168 w każdej porcji
Składniki
Na surówkę:
- 1/2 małej główki białej kapusty (około 0,5 kg)
- 1 zielony ogórek
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Na marynowaną cebulę:
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 80 ml gorącej wody
- 100 ml octu winnego
- 1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Marynowanie cebuliPrzeciśnij czosnek przez praskę i pokrusz liść laurowy. Pokrój cebulę w piórka, posyp solą i cukrem, dołóż ziele i zalej gorącą wodą. Wymieszaj, dodaj ocet i czosnek, po czym przykryj i odstaw na 15-30 minut.
- Szykowanie warzywPoszatkuj cienko kapustę i ugnieć dłonią albo tłuczkiem. Ogórka pokrój w półplasterki albo drobniej.
- Mieszanie sałatkiDo kapusty i ogórka dodaj marynowaną cebulę, olej i kilka łyżek marynaty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak złagodzić intensywny smak cebuli?
Zbyt ostra, gryząca cebula potrafi zepsuć nawet najlepszą surówkę czy sałatkę, dlatego warto złagodzić jej smak i działanie drażniące przewód pokarmowy poprzez odpowiednią obróbkę. Istnieje wiele skutecznych metod, które warto ze sobą łączyć. To zwłaszcza:
- sparzenie wrzątkiem i pozostawienie na 10-15 sekund, a następnie przelanie zimną wodą,
- zalanie gorącą wodą z solą albo cukrem (po pół łyżeczki na szklankę wody) i odstawienie na 10-15 minut,
- moczenie w zimnej wodzie albo wodzie lodowej przez 15-30 minut,
- moczenie w solance z łyżeczki soli na szklankę wody przez 20–30 minut,
- posolenie i odstawienie na 10-15 minut
- marynowanie przez 10-20 minut w zalewie z octu bądź soku z cytryny, rozcieńczonego pół na pół z wodą,
- skropienie sokiem z cytryny lub octem na 10-15 minut.