Wrzucam puszkę do blendera i w chwilę mam genialną pastę. Kanapki już nigdy nie są nudne
Kiedyś myślałem, że pasty kanapkowe to dużo roboty. Zmieniłem zdanie, gdy pierwszy raz wrzuciłem do blendera puszkę ciecierzycy z odrobiną chili. Efekt? Aksamitna, lekko pikantna pasta gotowa w chwilę. To moje odkrycie na te poranki, kiedy liczy się każda minuta, a ja chcę zjeść coś dobrego i pożywnego.
Jak zrobić pastę z ciecierzycy?
Cała filozofia tego przepisu to wrzucenie kilku prostych składników do blendera i wciśnięcie jednego przycisku. Bazą jest ciecierzyca z puszki, która oszczędza mnóstwo czasu. Ostrości nadaje jej szczypta chili, a charakteru ząbek czosnku i dobra oliwa z oliwek, która wszystko idealnie łączy.
Sekretem idealnie kremowej konsystencji jest użycie nie wody, a zalewy z puszki po ciecierzycy, czyli aquafaby. Dzięki niej pasta staje się aksamitna i gładka, a nie sucha i grudkowata. Użycie blendera jest tu kluczowe, tylko on jest w stanie w kilkadziesiąt sekund zamienić twarde ziarna w idealnie smarowną pastę.
Przepis: Pikantna pasta z ciecierzycy
Błyskawiczna i aksamitna pasta kanapkowa z ciecierzycy, z lekko ostrą nutą chili.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 45 ml oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
- siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOtwórz puszkę z ciecierzycą i odsącz ją na sicie, ale zachowaj zalewę. Czosnek obierz i przekrój na pół.
- BlendowanieDo kielicha blendera wrzuć odsączoną ciecierzycę, czosnek, płatki chili i wlej oliwę z oliwek. Dodaj około 4 łyżek zachowanej zalewy.
- DoprawianieZmiksuj wszystko na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj jeszcze odrobinę zalewy. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem polej oliwą i posyp pietruszką.
Z czym podać taką pastę?
Ta pasta jest niezwykle uniwersalna. Jej kremowa konsystencja i pikantny smak świetnie komponują się z wieloma dodatkami, zamieniając prostą kanapkę w pełnowartościowe śniadanie.
- Chrupiące pieczywo na zakwasie – to najlepsze tło dla kremowej pasty. Gruba, podpieczona w tosterze kromka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem idealnie kontrastuje z gładką teksturą pasty.
- Świeże warzywa pokrojone w słupki – marchewka, ogórek, seler naciowy czy kolorowa papryka to zdrowa i chrupiąca alternatywa dla pieczywa. Można je maczać w paście jak w dipie.
- Jajko na twardo lub w koszulce – to sposób na jeszcze bardziej sycące śniadanie. Delikatny smak jajka i kremowe żółtko doskonale łagodzą ostrość pasty, tworząc idealnie zbalansowany posiłek, który nasyci na wiele godzin.
- Chlebek pita – to klasyczne, śródziemnomorskie połączenie, które nigdy nie zawodzi. Miękki, lekko podgrzany chlebek można rozerwać i maczać w paście lub naciąć i wypełnić go jak kieszonkę.
Jakie zalety ma połączenie ciecierzycy i chili?
Ciecierzyca to świetne źródło białka roślinnego, błonnika oraz żelaza i magnezu, dzięki czemu wspiera regenerację i utrzymanie energii przez cały dzień. Papryczka chili zawiera kapsaicynę, która rozgrzewa organizm, poprawia ukrwienie i przyspiesza spalanie kalorii. W połączeniu tworzą zestaw, który wzmacnia odporność i dodaje sił w naturalny sposób.