Na 11 listopada zrób genialny obiad z piekarnika. Zero wysiłku, a efekt zachwyca wszystkich

Dodano:
Pieczone udka z kurczaka Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Szukasz pomysłu na efektowny, smaczny, ale łatwy i szybki obiad na 11 listopada? Ten przepis na soczystego kurczaka jest dla ciebie.

11 listopada to dzień, w którym wiele rodzin zasiada do wspólnego, odświętnego obiadu. Albo po prostu: chce pobyć razem i zjeść wspólny posiłek. Odświętny i wyjątkowy, wcale nie musi oznaczać, że pracochłonny i trudny. Nasz przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami i dynią to pomysł na szybki obiad z piekarnika. Twoja praca to nie więcej niż kwadrans.

Jak zrobić pieczonego kurczaka z ziemniakami i dynią?

Tu wszystko jest ekspresowe, dlatego składniki mieszamy z przyprawami razem – a właściwie jedną przyprawą. To gotowa mieszanka, czyli przyprawa do gyrosa. I tu od razu rada: jeśli nie przepadasz za tym smakiem, śmiało zmień przyprawę do gyrosa np. na mieszankę ziołową (doskonałe będą tu zioła prowansalskie) lub stwórz własną kompozycję (w bardzo prostej wersji np. z papryki słodkiej i ostrej).

Do przygotowania potrawy możesz wybrać dowolną dynię, ale podpowiadamy, że idealna będzie dynia hokkaido. To dynia, którą można piec i jeść razem ze skórką, a to oznacza mniej pracy przy przygotowaniach.

Wszystkie składniki pieczemy razem: najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Całość warto w trakcie pieczenia spryskać wodą lub podlać odrobiną bulionu warzywnego czy drobiowego. Gotowe danie koniecznie posyp świeżą zielenią. To doda koloru i świeżości. Nasza propozycja to aromatyczna kolendra, ale może być też natka pietruszki czy drobno posiekany szczypiorek.

Przepis: Uda z kurczaka z ziemniakami i dynią

Prosty przepis na obiad z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
596 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 8 ziemniaków
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 przyprawa do gyrosa
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój w łódeczki, dynię w plastry. Wrzuć udka, ziemniaki i dynię do jednego naczynia. Wsyp przyprawę, wlej oliwę i wszystko wymieszaj.
  2. PieczenieWyłóż wszystko na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po ok. 25 minutach można dodatkowo spryskać danie wodą. Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.

Jak podawać pieczone uda z kurczaka?

To danie nie potrzebuje już żadnych dodatków: z piekarnika wyciągasz gotowy obiad. Jeśli chcesz coś dołożyć, to mogą to być lekkie sosy na bazie jogurtu, np. sos czosnkowy, ziołowy czy sos limonkowy (do jogurtu dodaj odrobinę soku i skórkę otartą z limonki, łyżkę oliwy, sól i odrobinę płynnego miodu).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...