Prostsza niż jarzynowa, a smakuje lepiej. Ta turecka sałatka robi furorę za każdym razem
Sałatki można podzielić na lekkie i pożywne. Ziemniaczana z całą pewnością należy do tych drugich, choć tak naprawdę nie jest tucząca. Robi się ją bowiem z prostych składników – ziemniaków, jajek i różnego rodzaju zieleniny. Składniki te dobrze się ze sobą komponują i harmonizują smakowo.
Jak przygotować ziemniaki do sałatki?
Sałatki robi się z gotowanych ziemniaków. By zachowały jak najwięcej wartościowych składników i miały odpowiednią konsystencję, najlepiej ugotować je w mundurkach. Takie gotowanie trwa nieco dłużej, niż ziemniaków obranych, ale naprawdę warto je zastosować.
By ugotować ziemniaki w mundurkach, trzeba je dokładnie wyszorować szczoteczką, a potem opłukać. Następnie umieszcza się je w garnku, zalewa gorącą wodą i zagotowuje. Po dodaniu soli należy gotować ziemniaki do czasu, aż będą miękkie. Najłatwiej sprawdzić to, wbijając w ziemniak spiczasto zakończony nóż. Gdy wbija się z łatwością, ziemniaki są gotowe. Teraz wystarczy je wystudzić, a potem obrać, pokroić w kostkę lub talarki.
Jak zrobić prostą sałatkę ziemniaczaną?
Gdy już macie ugotowane, obrane i pokrojone ziemniaki, reszta prac pójdzie raz-dwa. Wystarczy bowiem posiekać tylko ugotowane na twardo jajka, kilka rodzajów zieleniny i cebulę. Ja, zgodnie z turecką recepturą, sięgam po natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Po wymieszaniu sałatkę łączę z sosem z oliwy, soku z cytryny i octu i doprawiam do smaku. Teraz wstawiam naczynie z sałatką na co najmniej pół godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.
Przepis: Turecka sałatka ziemniaczana
Prosta i szybka sałatka z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniaków i jajekZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Odcedź je, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Jajka obierz, pokrój w większą kostkę
- Łączenie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj. W salaterce wymieszaj ziemniaki, jajka, cebulę i zieleninę.
- DoprawianieZ oliwy, soku z cytryny i octu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw ją na co najmniej pół godziny do lodówki.
Wskazówka: By sałatka miała bardziej wyrazisty smak, można do niej dodać pokrojony w kostkę, kiszony ogórek.
Jak podać turecką sałatkę ziemniaczaną?
Turecka sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje podana na zimno lub w temperaturze pokojowej. Można ją zjeść samą, a także zaserwować jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs lub ryb albo do dań z jaj (np. omletu).