Z makaronu i paru warzyw szykuję ekspresowy obiad. Świetnie syci i smakuje

Dodano:
Makaron z warzywami Źródło: Shutterstock / grafvision
Ten smaczny, sycący obiad możecie zrobić nawet po powrocie z pracy. Do jego przyrządzenia potrzebujecie makaronu i kilku warzyw. Danie wychodzi lekkie, ale można się nim najeść.

Pożywny obiad nie oznacza wcale mięsa. Bez problemu można go bowiem przygotować na bazie warzyw. Ważne są natomiast dodatki. Ja zestawiam warzywa z makaronem i serem. Warzywa są lekkie, zaś ser treściwy. Oprócz wartościowych składników dodaje on potrawie smaku i aromatu.

Jak przygotować warzywa do makaronu?

W tym prostym daniu obiadowym najwięcej czasu, bo ok. 10 minut, zajmie wam przygotowanie warzyw. Ponieważ danie jest ciepłe, warzywa też muszą zostać poddane obróbce termicznej. Tu najlepiej sprawdzą się techniki polegające na pieczeniu, grillowaniu czy smażeniu. Jeśli chodzi o warzywa typu brokuł, wcześniej można je krótko obgotować. Ja rozdrobnione warzywa zwykle smażę, ale beztłuszczowo, bo na patelni grillowej. Podgrzewam je na średnim ogniu, by zmiękły i ładnie się przyrumieniły.

Jak zrobić ekspresowy makaron z warzywami?

Przygotowanie tego ekspresowego dania obiadowego zaczynam od nastawienia makaronu. Może to być spaghetti, makaron wstążki, penne czy świderki. W czasie, gdy makaron się gotuje, zajmuję się warzywami. Najpierw je oczyszczam, a potem rozdrabniam i smażę na patelni. Na koniec dodaję do nich odcedzony makaron, trochę startego parmezanu i przyprawy. Całość mieszam i wykładam na talerze.

Przepis: Ekspresowy makaron z warzywami

Szybkie danie obiadowe z makaronu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
515 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 brokułu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • listki rukoli, roszponki lub botwinki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron wsyp do osolonego wrzątku, gotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie przygotuj warzywa: oczyść je, brokuł podziel na różyczki, obgotuj je w osolonym wrzątku, papryki pokrój w paski, pomidorki przekrój na pół.
  2. Smażenie warzywRozgrzej patelnię grillową lub zwykłą, wsyp rozdrobnione warzywa, też odcedzony brokuł. Smaż je na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszaj. Warzywa powinny się lekko zrumienić i zmięknąć.
  3. Łączenie składnikówDo warzyw na patelni dodaj odcedzony makaron. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Dodaj starty parmezan i oliwę z oliwek, wymieszaj. Danie rozłóż na talerze, posyp listkami.

Wskazówka: Jeśli danie jest za suche, możecie je skropić 1-2 łyżkami oliwy z oliwek.

Czym warto wzbogacić makaron z warzywami?

Jeśli chcecie, by makaron z warzywami był jeszcze pożywniejszym daniem, możecie dodać do niego składnik pochodzenia zwierzęcego. Mogą to być np.: kawałki podsmażonego fileta z kurczaka, łososia, szynki, boczku czy jajko sadzone. Przygotowanie tych składników nie zajmie wam dużo czasu, zaś wzbogaci potrawę w smak i składniki odżywcze. Do potrawy będą też pasować czarne oliwki, suszone pomidory czy plasterki podsmażonego czosnku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...