To jeden z najlepszych farszów do naleśników. Robię go z dwóch prostych składników

Dodano:
Naleśniki z bananem Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Naleśniki można przygotować na słodko i słono. U mnie w domu najbardziej schodzą te słodkie. Zwykle szykuję je z myślą o śniadaniu albo na podwieczorek. Jedne z najsmaczniejszych nadziewam dwoma składnikami.

Choć słodkie naleśniki kojarzą się z deserem, to można je też podać na śniadanie. Zwłaszcza takie leniwe, weekendowe. Gdy dowiecie się, jak łatwo je zrobić, z pewnością zdecydujecie się na ich przyrządzenie. A gdy spróbujecie, będziecie wracać do tego pomysłu jeszcze nieraz.

Czym nadziać słodkie naleśniki?

Jeśli chcecie przygotować naleśniki na słodko, do wyboru macie kilka prostych dodatków. Doskonałym pomysłem są owoce i owocowe przetwory. Z owoców najlepiej sprawdzą się te miękkie typu: borówki amerykańskie, kiwi, banany. Jeśli zaś chodzi o owocowe przetwory, możecie sięgnąć po ulubione konfitury, dżemy czy powidła. Dobrze też sprawdzą się prażone jabłka. Słodkim nadzieniem do naleśników mogą być również: twarożek homogenizowany, krem pistacjowy, krem czekoladowo-orzechowy.

Jak zrobić proste naleśniki na słodko?

Te naleśniki na słodko robię w możliwie najprostszy sposób. Po usmażeniu smaruję je tylko cienką warstwą gotowego kremu czekoladowo-orzechowego, a potem układam wzdłuż plasterki bananów. Całość zwijam w rulony i kroję na kawałki lub serwuję w całości. Naleśniki można też złożyć na cztery części albo uformować z nich efektowne sakiewki.

By naleśniki były elastyczne i dały się ładnie formować, trzeba odpowiednio przygotować ciasto. Należy przestrzegać receptury, rozmieszać je tak, by nie było grudek, a potem odstawić na 10-15 minut, by skrobia odpowiednio napęczniała. Potem przychodzi czas na smażenie. Tu ważne jest, by naleśników nie smażyć zbyt długo. Inaczej stracą elastyczność i będą łamliwe.

Przepis: Słodkie naleśniki na śniadanie

Naleśniki na słodko z kremem czekoladowym i bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 słoika kremu czekoladowo-orzechowego
  • 4 banany

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ mąki, jajek, szczypty soli, oleju, mleka i wody przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż z ciasta cienkie nalesniki.
  2. NadziewanieJeszcze ciepłe naleśniki smaruj niezbyt grubo kremem czekoladowym. Wzdłuż każdego naleśnika ułóż plasterki banana. Naleśniki zroluj.

Jak podać słodkie naleśniki?

Słodkie naleśniki najlepiej smakują podane na ciepło. By wyglądały apetycznie, można je polać np. słodką śmietanką czy ozdobić bitą śmietaną. Doskonałym, śniadaniowym dodatkiem do takich naleśników będzie kubek ciepłego kakao czy kawy zbożowej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...