Do mięsnej masy dodaję tylko dwie łyżki. Kotlety nabierają smaku i wyjątkowej soczystości

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / InessaNik
Jak odmienić smak dobrze już znanych, mielonych kotletów? Ja mam na to prosty sposób. Do mięsnej masy dodaję dwie łyżki kremowego produktu, a wiele się zmienia. Kotlety nabierają większej soczystości, aksamitności i przyjemnego smaku.

Kotlety mielone potrafią wyjść naprawdę smaczne, trzeba je tylko odpowiednio przygotować. Soczystości i lekkości dodaje im namoczona i odciśnięta bułka. Jednak jeszcze do niedawna wciąż brakowało mi w nich aksamitności i wyraźniejszego smaku. Na szczęście wpadłam na genialny pomysł i teraz są doskonałe.

Czym warto wzbogacić masę na kotlety mielone?

Do masy na kotlety mielone oprócz namoczonej i odciśniętej bułki zwykle dodaje się też cebulę. Może to być cebula posiekana i zeszklona na maśle. Dobrze też jednak sprawdzi się surowa, tarta cebula. Ona również zwiększy soczystość masy i nada jej ciekawego smaku. Poza tym warto wbić jajko, które zwiększy spoistość masy. Inne pomysły na wzbogacenie masy na kotlety mielone to dodanie do niej np.: posiekanej natki pietruszki, startego, kiszonego ogórka czy łyżki ostrej musztardy.

Jak zrobić soczyste i pełne smaku kotlety mielone?

Soczyste i pełne smaku kotlety mielone przygotowałam ostatnio w bardzo prosty sposób. Oprócz bułki i cebuli dodałam do masy także 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę, bo kotlety zyskały niepowtarzalną soczystość i wyraźniejszy smak. Zrobiły się też aksamitne. Teraz zawsze będę pamiętać o tym składniku, który zwykle mam w lodówce.

Przepis: Soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa np. wieprzowego
  • 1 kajzerka czerstwa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Dodaj też do niego startą na małych oczkach cebulę oraz jajko i śmietanę, wymieszaj. Masę przypraw majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłonią.
  2. Formowanie i smażenieZ mięsnej masy uformuj w dłoniach kształtne kotlety. Panieruj je w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Kotlety kładź na gorący tłuszcz i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, by dosmażyły się w środku, a z wierzchu były rumiane.

Wskazówka: Kotlety mielone po uformowaniu można obtoczyć w tartej bułce lub tylko w mące. Dzięki temu zyskają smaczną, chrupiącą skórkę.

Jak smażyć kotlety mielone?

By kotlety mielone wyszły smaczne, trzeba je odpowiednio usmażyć. Najlepiej smażyć je na rozgrzanym oleju, choć można też na smalcu. Tłuszcz rozgrzewa się na średnim ogniu, kładzie na nim kotlety i smaży po 3-4 minuty z każdej strony. Zbyt wysoka temperatura smażenia spowoduje, że kotlety zrumienią się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...