Soczysta, kolorowa, świeża i lekka. Ta surówka jest idealna do niedzielnego obiadu
Ta niebanalna surówka jest łatwa do przygotowania, a zachwyca smakiem i wyglądem. To także solidna porcja zdrowia. Jest idealną surówką do niedzielnego obiadu, ale nie tylko. Jej bazą są świeże ogórki, ale dorzucamy do niej jeszcze garść ziarenek granatu i wyrazisty, odświeżający dressing jogurtowy z limonką.
Dlaczego warto jeść granaty?
Owoc granatu jest ceniony nie tylko ze względu na smak i piękną barwę, która dodaje koloru potrawom, ale też z uwagi na cenne właściwości zdrowotne. Granaty są jednym z najlepszych naturalnych źródeł antyoksydantów. Chronią one komórki przed stresem oksydacyjnym, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Regularne spożywanie granatów może obniżać poziom cholesterolu. Badania sugerują, że sok z granatu może redukować ciśnienie krwi.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów (m.in. potasu, żelaza, cynku), granat wspiera układ immunologiczny i pomaga organizmowi radzić sobie z infekcjami. Nasiona granatu zawierają również błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Jak zrobić mizerię z granatem?
Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy wymieszać w misce pokrojone ogórki, koperek i ziarenka granatu. Dressing to gęsty jogurt z sokiem z limonki i odrobina oliwy. Tu od razu rada: jeśli lubisz cytrusowe smaki, to aby ten twist limonkowy był jeszcze bardziej wyraźny, dodaj do dressingu również odrobinę skórki otartej z limonki.
Przepis: Mizeria z granatem
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 89 w każdej porcji
Składniki
- 8 ogórków gruntowych
- 1/2 granatu (ziarenka)
- 1/2 pęczka koperku
- 200 g gęstego jogurtu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki pokrój, koperek posiekaj, wrzuć do miski razem z ziarenkami granatu.
- Robienie surówkiWymieszaj jogurt z oliwą i sokiem z limonki. Dodaj do ogórków i granatu, wymieszaj i dopraw do smaku.
Surówka pasuje doskonale do klasycznych zestawów obiadowych. Zaserwuj ją np. do kotleta schabowego, pieczonego kurczaka czy kotletów polędwiczki wieprzowej. Surówka pasuje zarówno do ziemniaków, jak i różnych kasz, makaronu czy ryżu.