Pomyliłam go z pietruszką. Dzięki temu odkryłam sekret idealnego kremowego purée

Dodano:
Purée ziemniaczane z pasternakiem Źródło: Shutterstock / t.sableaux
To zapomniane warzywo zasługuje na wielki powrót. Choć wygląda jak pietruszka, jest nieporównanie lepszy w smaku. Słodki, orzechowy korzeń to idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków. Gdy robię je z pasternakiem, są hitem.

Z pasternakiem zetknęłam się po raz pierwszy, gdy kupiłam go niechcący zamiast pietruszki. Wyglądał podobnie, a ja się spieszyłam, więc różnicę zauważyłam dopiero w domu. Gdy zaczęłam go obierać, poczułam niezwykle przyjemny zapach. Choć musiałam zmienić plany w kuchni, od razu pokochałam to warzywo. Jest świetne nie tylko w daniach pieczonych, ale również w tych kremowych, jak moje purée ziemniaczane.

Pasternak a pietruszka – nie tak duże różnice

Oba warzywa należą do rodziny selerowatych, a więc są ze sobą blisko spokrewnione. Pasternak tworzy jednak długi korzeń i może być znacznie większy. Jego białawy albo kremowy miąższ jest słodkawy i lekko orzechowy. Tymczasem pietruszka jest jaśniejsza i bardziej wytrawna, a przy tym gorzkawa i określana jako pikantna.

Można też odróżnić je na pierwszy rzut oka. Trzeba tylko przyjrzeć się nasadzie liści. W pasternaku znajduje się ona we wgłębieniu, natomiast w przypadku pietruszki tworzy górkę.

Czy pasternak jest zdrowy?

Jest nie tylko zdrowy, bo w dawnych czasach stosowano go nawet leczniczo. Dzięki zawartości błonnika i prebiotyków poprawia trawienie i stan mikroflory w układzie trawienia. Udowodniono, że jedzony regularnie redukuje ilość toksyn w jelicie, zwiększa jego szczelność oraz poprawia stan.

Ten sam mechanizm związany ze zdrowiem jelita pomaga zmniejszyć odkładanie tkanki zapasowej przy wysokotłuszczowej diecie, a także polepszyć funkcjonowanie wątroby i wskaźniki metaboliczne krwi.

Pasternak ma także inne korzystne właściwości, między innymi:

  • przeciwzapalne,
  • moczopędne,
  • rozkurczowe,
  • rozszerzające naczynia krwionośne,
  • przeciwgrzybicze,
  • antybakteryjne,
  • uspokajające,
  • przeciwdepresyjne.

Miąższ jest źródłem wapnia, magnezu, witaminy B9 i innych z tej grupy, ale w największej ilości występuje w nim potas. Pierwiastek pomaga obniżać ciśnienie krwi i ograniczać zatrzymywanie wody w organizmie.

W Polsce pasternak jedzono od średniowiecza. Dopóki nie wyparły go ziemniaki, należał do najpopularniejszych warzyw obok kapusty i buraków. Co ciekawe, stosowano go jako jeden z pierwszych dodatków słodzących obok miodu. Nic dziwnego, skoro zawiera aż 11-18 g cukrów. To właśnie dlatego jest taki pyszny.

Jak zrobić purée z pasternaku, ziemniaków i marchewki?

Składniki gotuję razem, by było wygodniej. Ponieważ jednak miękną w innym czasie, wrzucam je do garnka w odpowiedniej kolejności. Warzywa rozdrabniam z masłem, kwaśną śmietaną i chrzanem, który podkręca smak całej mieszanki. Bardzo pasuje do niej biały pieprz, ale jeśli ktoś za nim nie przepada, może sięgnąć po czarny.

Przepis: Purée ziemniaczane z pasternakiem

Aromatyczny i kremowy dodatek do obiadu z warzyw korzeniowych

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 0,75 kg ziemniaków
  • 350 g pasternaku
  • 350 g marchewki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
  • 100 g masła
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz warzywa ze skóry. Drobne ziemniaki pokrój na połówki, a większe w ćwiartki. Pasternak i marchewkę potnij na duże kawałki.
  2. Gotowanie warzywZagotuj osoloną wodę, wrzuć ziemniaki i gotuj 5 minut, po czym dodaj marchewkę. Po około 7 minutach dołóż pasternak. Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je, pozostawiając 1/2 szklanki płynu.
  3. Przygotowanie daniaUbij warzywa perforowanym tłuczkiem do ziemniaków albo przeciśnij przez praskę, dolewając ewentualnie wodę z gotowania. Dodaj śmietanę, masło i chrzan, doprawsolą i pieprzem, a następnie zagrzej całość na małym ogniu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...