Brownie odchodzi do lamusa. Batoniki blondie z tym składnikiem zawsze wychodzą obłędnie wilgotne

Dodano:
Batoniki dyniowe z czekoladą Źródło: Shutterstock / Liudmila Zavialova
Uwielbiam domowe batony, bo są pyszne i łatwo zapakować je na wynos. Ratują życie, gdy ktoś z rodziny zgłodnieje poza domem. Ostatnio wciąż robię blond wersję brownie z miąższem dyni. Wychodzi tak dobra, że zaraz znika cała blacha.

Domowe desery są znacznie zdrowsze, gdy dodaję do nich zmiksowane owoce lub warzywa, a także orzechy, pestki i czekoladę. Taką słodką przekąskę można jeść z korzyścią dla zdrowia i mniejszą dawką kalorii. Zobacz, jak łatwo jest przygotować aromatyczne batoniki z dynią.

Jak zrobić batoniki dyniowe z czekoladą?

Bazą jest miąższ pieczonej dyni z mieszanką korzennych przypraw znanych jako pumpkin spice. Zawiera głównie cynamon z dodatkiem kardamonu, imbiru i goździków. Taki miks nie tylko poprawia smak warzywa, ale także zmniejsza skok poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu cukru.

Purée zagęszczają mąka i jajka, więc całość musi zostać upieczona. Dopiero gdy lekko przestygnie, kroję ją na indywidualne porcje. Do przepisu używam formy o wymiarach 23 na 33 centymetry. Z podanych ilości produktów wychodzi mi ponad 20 batonów.

Z orzechami włoskimi i startą czekoladą zdrowy wypiek zmienia się w pierwszorzędny deser. Zwykle wybieram tę gorzką, ale wciąż słodką. Najlepiej, gdy zawiera około 70% kakao.

Przepis: Batoniki dyniowe z czekoladą

Słodka przekąska na bazie miąższu dyni z aromatycznymi przyprawami korzennymi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
186 w każdej porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 i 3/4 szklanki purée z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj czekoladę na grubej tarce, a orzechy drobno posiekaj. Odłóż po 2 łyżki tych składników do dekoracji.
  2. Mieszanie ciastaPołącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą. Osobno utrzyj masło na jasną masę, wsyp cukier i ucieraj, aż będzie puszysta. Dołóż jajko, dynię i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość, wsypując powoli mieszankę z mąką. Dodaj czekoladę i orzechy, po czym połącz delikatnie składniki za pomocą łopatki.
  3. PieczenieNastaw piekarnik na 180 stopni. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na 35-45 minut, aż brzegi się przyrumienią, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy. Zostaw wypiek w środku na 20 minut, a następnie przenieś na kratkę. Posyp odłożoną czekoladą i orzechami. Gdy wystygnie, pokrój go na kwadraty albo prostokąty.

Proste purée z dyni

Robię je łatwo z wykorzystaniem piekarnika i blendera. Obrane kawałki miąższu układam na blaszce z pergaminem i piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Potem studzę je i miksuję na gładką masę. Zwykle przygotowuję większą ilość i część zamrażam albo zamykam na gorąco w wyparzonych słoikach. Chowam do lodówki i zużywam w ciągu 1-2 tygodni.

Jak zrobić batoniki owsiano-dyniowe?

To bardzo proste, bo zamiast mąki wystarczy wziąć 4 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich. Można też jednak zrezygnować z jajka i połączyć składniki w innych proporcjach.

Najchętniej korzystam z przepisu bez pieczenia. Łączę po 1/4 szklanki zblendowanej dyni i miodu z 1/2 szklanki masła orzechowego. Dodaję łyżkę roztopionego oleju kokosowego i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Masę łączę z 1 i 1/3 szklanki płatków błyskawicznych, wykładam nią formę przykrytą folią spożywczą i dociskam. Przed pokrojeniem wstawiam naczynie na kilka godzin do lodówki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...