Siekam jajka i zieleninę i mam pyszną sałatkę. Jest lekka, wszystkim wychodzi na zdrowie

Dodano:
Sałatka jajeczna Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Uwielbiam jajka i przygotowane z nich potrawy. Moja rodzina także za nimi przepada. Dziś mam dla was pomysł na ekspresową, apetyczną sałatkę. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Ta sałatka od wielu lat smakuje mojej rodzinie. Robię ją szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Jej podstawą są ugotowane na twardo jajka, które wystarczy wymieszać z pełną smaku zieleniną, a na koniec połączyć z sosem i doprawić. Jeśli dodacie więcej aksamitnego sosu, sałatka bardziej będzie przypominać pastę, ale też wtedy doskonale smakuje.

Jak przygotować jajka do sałatki?

Do tej sałatki wykorzystuję jajka ugotowane na twardo. W zależności od wielkości trzeba je gotować 8-10 minut. Lepiej nie przedłużać tego procesu, bo to zaoszczędzi nasz cenny czas, ale też ustrzeże żółtka przed pojawieniem się na ich powierzchni sinawej obwódki. Nie jest ona szkodliwa, ale mało apetyczna. Ugotowane jajka wystudźcie w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając, by jajka szybciej się schłodziły. Teraz wystarczy je obrać, grubo posiekać, a potem rozgnieść widelcem.

Jak zrobić sałatkę jajeczną z zieleniną?

Choć podstawą tej sałatki są jajka gotowane na twardo, to bardzo ważnym dodatkiem jest tu też zielenina. Dodaję jej zwykle 2-3 rodzaje, w zależności od dostępności. Zawsze jest to szczypiorek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z jajkami i dodaje im ostrości. Można go zastąpić cebulką dymką. Obowiązkowa jest też natka pietruszki. Jest nie tylko zdrowa, ale też świetnie przełamuje smak szczypiorku. Wiosną dorzucam też posiekany czosnek niedźwiedzi. Jest niezwykle zdrowy i cenię sobie jego smak.

Przepis: Sałatka jajeczna z zieleniną

Smaczna i wartościowa sałatka z jajek i zieleniny

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę. Zieleninę opłucz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówJajka wymieszaj z zieleniną. Z majonezu, śmietany i oliwy przygotuj sos. Polej nim sałatkę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Jak podać sałatkę jajeczną?

Sałatkę jajeczną najlepiej jest podać z pełnoziarnistym pieczywem. Wtedy całość dostarczy mnóstwa cennych składników odżywczych. Jeśli jednak nie macie takiego pod ręką, możecie też sięgnąć po pieczywo jasne, np. bułki, chleb we włoskim stylu czy po tosty. Ta sałatka będzie też stanowiła smaczny dodatek do pieczonych ziemniaków. Można również zamienić ją w farsz, np. do połówek pomidora, kruchych, wytrawnych babeczek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...