To żaden twaróg. Drożdżowe bułeczki robię z innym farszem i smakują obłędnie

Dodano:
Bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym Źródło: Shutterstock / pavlovalex
Wypieki z białym serem zna chyba każdy. Zamiast oklepanej wersji robię pożywne bułeczki z kremem ziemniaczanym. Z masłem, śmietaną i jajkiem nie może smakować lepiej. Pyszna wytrawna przekąska znika, zanim jeszcze wystygnie.

Choć drożdżówek nie powinno się jeść na ciepło, mając gotowe bułeczki, naprawdę trudno jest wytrzymać. Miękkie, wilgotne ciasto i pyszny farsz to połączenie, któremu nikt nie może się oprzeć. Receptura nie jest wcale skomplikowana i wymaga samych popularnych składników.

Jak zrobić bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym?

Potrzebne jest ciasto drożdżowe i trochę cierpliwości, bo musi wyrastać dwa razy. Robię je na mleku z masłem i żółtkami. Oddzielnie przyrządzam nadzienie, którego bazą są ziemniaki.

Najlepszym wyborem na farsz są kartofle o żółtym miąższu, takie jak denar. To odmiana typu AB, czyli uniwersalna i dobra też na purée. Gdy gotuję je i łączę z dodatkami mlecznymi, zyskują idealnie aksamitną konsystencję. Masę nakładam na uformowane placuszki i całość piekę na rumiano.

Przepis: Bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym

Smakowite wytrawne wypieki wypełnione kremową masą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
414 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 120 g obranych żółtych ziemniaków
  • sól
  • 30 g masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1/4 ubitego jajka

Na ciasto:

  • 7 g suchych drożdży (opakowanie)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 3 żółtka jaja

Do posmarowania:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 2 żółtka jaja
  • 1 i 1/2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nadzieniaUgotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, odsącz je, dobrze odparuj i przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i śmietanę oraz sól do smaku. Wymieszaj i lekko ostudź. Połącz z jajkiem, a gdy masa wystygnie, włóż ją do lodówki.
  2. Robienie ciastaPołącz drożdże z cukrem i mlekiem, pozostaw na 5 minut. Dodaj wodę i połowę mąki, po czym mieszaj przez minutę. Dołóż resztę, a także sól, masło i żółtka. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut, a następnie przykryj folią i odstaw na 60-90 minut, by podwoiło swoją objętość. W połowie czasu odgazuj ciasto, uderzając w nie dłonią.
  3. Formowanie bułeczekOprósz blat mąką, podziel ciasto na 6 części. Rozpłaszcz rękami każdy kawałek na placuszek o średnicy około 8 centymetrów. Zrób kciukiem wgłębienie na środku i wypełnij kopiastą łyżką farszu. Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i ostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. PieczenieNastaw piekarnik na 200 stopni i wstaw na dolną półkę naczynie z gorącą wodą. Połącz śmietanę z żółtkami i posmaruj z wierzchu bułeczki. Piecz przez 20 minut, aż się zezłocą. Wyjmij na kratkę do wystygnięcia i posmaruj masłem.

Jak zrobić nadzienie z twarogu do bułeczek?

Masę ziemniaczaną można zastąpić tą twarogową. Na ilość ciasta z mojego przepisu biorę 150 g białego sera, najlepiej półtłustego lub tłustego. Przeciskam go przez praskę do ziemniaków, dodaję 1/3 rozbełtanego jajka, 1/4 łyżeczki soli oraz łyżeczkę kwaśnej śmietany. Dokładnie mieszam i mogę wypełniać nadzieniem wypieki.

Z czym można zrobić bułeczki drożdżowe?

Można przygotować je w wersji wytrawnej, a także deserowej, dodając do porcji mąki na ciasto około 60 g cukru. Oba warianty robi się tak samo. Farsz można skomponować z różnych składników. Warto scalić je chociaż częścią surowego jajka.

Jako nadzienie do otwartych bułeczek sprawdzą się między innymi:

  • twaróg ze śmietaną, cukrem i wanilią,
  • jabłka duszone z cukrem i cynamonem,
  • gęsty budyń waniliowy, śmietanowy albo czekoladowy,
  • krem z pieczonej dyni albo batata ze słodkim syropem,
  • powidła albo świeże owoce z kruszonką,
  • twaróg z konfiturą cebulową albo chutneyem owocowym,
  • ziemniaki ze smażoną cebulą, boczkiem i jajkiem,
  • pieczarki smażone z cebulą,
  • twaróg z jajkiem na twardo, śmietaną i szczypiorkiem,
  • podsmażony szpinak z cebulą, serem feta i śmietaną.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...