Gotowane jajka i zielone warzywo zamieniam w pyszne smarowidło. Jest 100 razy lepsze od szynki
Ja i moja rodzina od jakiegoś czasu doceniamy pasty do pieczywa. Ich smak, różnorodność i to, że z ich dodatkiem kanapki smakują zjawiskowo. Ja cenię je też bardzo za to, że są szybkie w przygotowaniu, a wiele z nich można zrobić za grosze. Nic więc dziwnego, że odstawiliśmy szynkę i żółty ser.
Z czym połączyć gotowane jajka w paście?
Gotowane jajka doskonale nadają się na pastę. Da się je bowiem posiekać i rozgnieść widelcem czy też zblendować na gładką masę. By pasta z dodatkiem jaj miała pełny smak, warto dorzucić do niej różne składniki. Jajka dobrze będą harmonizować np. z tuńczykiem z puszki, wędzoną makrelą czy awokado. Można je też połączyć z posiekaną szynką, startym żółtym serem. By całość zamieniła się w aksamitne smarowidło, warto dodać trochę majonezu, śmietany, jogurtu naturalnego czy kremowego twarożku.
Jak zrobić zieloną pastę z gotowanymi jajkami?
Moja zielona pasta z dodatkiem gotowanych jaj robi w moim domu furorę. Jest bowiem bardzo smaczna i pożywna. To dlatego, że oprócz jajek, dodaję do niej awokado. Jajka stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka i wielu składników odżywczych. Awokado dostarcza przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Przygotowanie tej pożywnej pasty zaczynam od ugotowania na twardo 1-2 jajek. Zwykle dodaję dwa, bo taka ilość jest dobra na jedno awokado i od razu mam więcej pasty. Jajka tylko siekam, a potem rozgniatam widelcem razem z awokado. Pasta jest aksamitna, smarowna i tak naprawdę nie wymaga dodatku majonezu czy śmietany. Warto jednak do niej dorzucić posiekaną cebulkę lub szczypiorek dla zaostrzenia smaku, a także doprawić całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przepis: Pasta z jaj i awokado
Zielona pasta z awokado z dodatkiem gotowanych na twardo jaj
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- kawałek cebuli
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ.
- Łączenie składnikówMiąższ z awokado dodaj do jajek, składniki rozgnieć widelcem. Wymieszaj je z posiekaną cebulką, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jak podać zieloną pastę z gotowanymi jajkami?
Zieloną pastę z gotowanymi jajkami podaję zwykle na pieczywie. Pasuje zarówno do bułek, lekkiego, jasnego chleba, jak i pełnoziarnistego czy razowego. Pieczywa nie smaruję wcześniej masłem, bo pasta i tak zawiera sporo tłuszczu i kanapki z nią nie są suche. Jeśli chcecie, tę zieloną pastę możecie też zaserwować na pieczywie chrupkim, a nawet na waflach ryżowych.