Kroję ciasto w paski i wstawiam do piekarnika. W parę chwil robię słodką przekąskę

Dodano:
Słłodkie paluchy Źródło: Shutterstock / PosiNote
Macie ochotę na szybką, chrupiącą przekąskę? Wystarczy, że sięgnięcie po gotowe ciasto i dwa banalne dodatki. W parę chwil zamienicie je w pyszną przegryzkę. Jest idealna do nie tylko do kawy.

Czasem mam ochotę na słodkie co nieco, ale wcale nie na deser czy ciasto. Po prostu na jakąś małą przekąskę. I tu z pomocą przychodzi mi ciasto francuskie, z którego raz-dwa jestem w stanie wyczarować taki mały, chrupiący smakołyk. Do jego przygotowania wystarczy 5 minut plus 10-15 minut pieczenia.

Pomysły na słodką przekąskę z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie to świetne rozwiązanie, jeśli lubicie ciepłe, słodkie przekąski. Wystarczy pokroić je np. w prostokąty czy krążki, by po nadzianiu powstały smaczne ciasteczka. Takim słodkim nadzieniem mogą być świeże owoce np.: pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, połówki śliwek. Można je wymieszać z cukrem i cynamonem, by miały więcej smaku. Farsz do słodkich poduszeczek lub rożków możecie też zrobić z dżemu, powideł, słodkiego twarożku czy kremu czekoladowego. Po nadzianiu ciasta uformowane ciastka wystarczy upiec.

Jak zrobić chrupiącą przekąskę z ciasta francuskiego?

Moją chrupiącą, słodką przekąskę robię bez farszu. Rozwijam tylko ciasto francuskie, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Potem kroję je w paski krótsze lub dłuższe, skręcam je wokół własnej osi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz wystarczy ok. 10 minut pieczenia, by powstały słodkie, chrupiące paluchy. Są idealne na lekko słodki dodatek do kawy czy herbaty.

Przepis: Słodkie paluchy

Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciastaCiasto francuskie rozwiń, posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem. Przekrój je wzdłuż na połowę, a potem w poprzek pokrój na paski.
  2. Formowanie i pieczenieKażdy pasek ciasta skręć wokół własnej osi. Uformowane paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.

Przekąska w wersji wytrawnej

Na podobnej zasadzie możecie przygotować z ciasta francuskiego wytrawną przekąskę w formie paluchów. Po posmarowaniu ciasta jajkiem wystarczy je posypać np. gruboziarnistą solą, kminkiem, sezamem czy czarnuszką. Takie paluchy można chrupać podobnie, jak paluszki z solą czy sezamem, ale też podać je np. do zupy-krem czy barszczu czerwonego.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...