Kroję pora i dokładam dwa chrupiące dodatki. Ta pyszna surówka to samo zdrowie
Jeśli szukasz nowych pomysłów na smaczne i zdrowe surówki do obiadu, koniecznie wypróbuj naszą propozycję na dziś. To kolorowa i chrupiąca surówka, którą zrobisz ekspresowo. Bazą jest zielono-biały por, a dodatki to soczysta, czerwona papryka i aromatyczne, chrupiące orzechy włoskie. To surówka, którą można wykorzystać na wiele sposobów.
Jak zrobić chrupiącą surówkę z pora?
Przygotowanie surówki jest bardzo proste, bo można powiedzieć, że wystarczy pokroić i wymieszać składniki. Są jednak drobiazgi, na które warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim wybierz świeżą, soczystą paprykę, która będzie przyjemnie chrupać. Po drugie: koniecznie upraż orzechy na suchej patelni. To prosty i szybki patent, który wydobywa z nich smak i sprawia, że są jeszcze bardziej chrupiące. Wystarczy, że wrzucisz orzechy na suchą, rozgrzaną patelnię – praż je, aż zaczną się delikatnie rumienić i od razu zdejmij z patelni, aby się nie przypaliły.
Sos do tej sałatki to prosty winegret na bazie oliwy i soku z cytryny. Dodaj do niego jeszcze odrobinę delikatnego miodu (np. wielokwiatowego lub wrzosowego), aby podkręcić smak surówki.
Przepis: Surówka z pora
Pomysł na chrupiącą surówkę z orzechami i papryką.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 206 w każdej porcji
Składniki
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój drobno warzywa (pora i paprykę). Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Wymieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny na gładki sos.
- Robienie surówkiWymieszaj dokładnie warzywa z sosem. Dopraw solą i pieprzem. Gotową surówkę posyp orzechami.
Do czego pasuje surówka z pora i papryki?
Surówka z pora i papryki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich jest dość uniwersalną surówką, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Podaj ją w klasycznych zestawach np. z ziemniakami i pieczonym kurczakiem, albo do orientalnych dań z ryżem i wołowiną. Taka surówka może być też pysznym dodatkiem do grzanek, wrapów czy naleśnikowych roladek (po prostu zawiń ją w placek z innymi dodatkami, np. wędzonym łososiem i tartym, żółtym serem).
Jeśli zostanie ci taka surówka z obiadu, dodaj do niej np. pokruszony ser feta, kawałki wędzonego kurczaka lub łososia i w kilka chwil masz gotową pyszną sałatkę na kolację.