Do smażonej cebuli dodaję tylko 2 składniki. Te krakersy znikają z blachy w kilka minut

Dodano:
Domowe krakersy cebulowe Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
W domu wolę serwować wytrawne przekąski niż te słodkie. Krakersy z cebulą to jeden z moich najlepszych przepisów. Te pyszne wypieki robię z tanich produktów, a zawsze znikają do ostatniej sztuki.

Kruche ciastka nie muszą być słodkie. Pysznie smakują, gdy dodam do nich wyrazistą cebulkę z patelni. Od tej przekąski wprost nie można się oderwać. Na szczęście to jeden z najprostszych wypieków.

Jak zrobić krakersy cebulowe?

Przygotowuję je z podsmażonej cebuli, którą łączę z mąką i masłem. Gdy mam mało czasu, używam gotowej cebulki prażonej. Zawsze sprawdzam etykiety sklepie i wybieram produkt bez dodatku oleju palmowego.

Aby łatwiej połączyć składniki, masło lub margarynę wkładam na krótko do zamrażarki, a potem ścieram na tarce. Aby nie topiło się w dłoniach, zakładam kuchenne rękawiczki, a kostkę obtaczam w mące. Czasem zastępuję 50 gramów tego tłuszczu startym parmezanem.

Do masy na ciasto często dosypuję suchy mak czy biały lub czarny sezam w ilości 1-2 łyżek na całą recepturę. Aby krakersy ładnie prezentowały się na stole, tnę je na kwadraty za pomocą karbowanego radełka.

Przepis: Domowe krakersy cebulowe

Wytrawne kruche ciasteczka ze smażoną cebulką

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
102 w każdej porcji

Składniki

  • 3 cebule
  • 50 ml oleju
  • 200 g masła albo miękkiej margaryny
  • 0,6 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliPosiekaj cebulę i podsmaż na rumiano na oleju, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Szykowanie masyZetrzyj masło lub margarynę na tarce o grubych oczkach, połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, octem i ostudzoną cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. PieczenieRozwałkuj cienko ciasto i pokrój na kwadraty. Ułóż je na blaszce pokrytej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15-22 minuty, aż będą lekko przyrumienione i chrupiące.

Jak zrobić cebularze bez drożdży?

Moje krakersy z cebulą mają sporo kalorii z tłuszczu. Gdy chcę podać lżejszą przekąskę z tym składnikiem, przyrządzam ekspresowe cebularze. Dzięki temu, że są na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach, nie muszę czekać na ich wyrośnięcie.

Najpierw mieszam 350 g przesianej mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i solą, a następnie siekam ją ze 100 g masła albo dodaję je w postaci wiórków. Dokładam 1 żółtko i zagniatam szybko ciasto, dolewając odrobinę zimnej wody. Osobno przygotowuję nadzienie: siekam 2 cebule i podsmażam na 2 łyżkach oleju, by tylko je zeszklić.

Z ciasta formuję okrągłe placuszki i robię w nich wgłębienia. Do środka nakładam porcje cebuli, po czym piekę na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 120 stopni przez około 30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...