Biorę makaron i dwa banalne dodatki. Ekspresowo robię z nich kolację na ciepło

Dodano:
Zapiekanka z makaronu Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Kolacja na ciepło to jest to! A można ją przygotować szybko i z prostych składników. Ostatnio zrobiłam ją na bazie makaronu. Dorzuciłam tylko dwa składniki, a wszystkim smakowała i najedli się do syta.

Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na kolację, mam dla was pyszną propozycję. Sięgnijcie po makaron i dwa dodatki, które z pewnością macie w lodówce. Wystarczy je wymieszać, wstawić do piekarnika, by po około 20 minutach móc postawić na stole pyszne, pachnące danie.

Co warto dodać do zapiekanki makaronowej?

Makaron to bardzo uniwersalny produkt. Doskonale bowiem komponuje się z różnymi dodatkami. Przygotowując zapiekankę, możesz więc po prostu kierować się upodobaniami rodziny, czy porą jej serwowania. Robiąc zapiekankę na kolację lepiej nie dodawać do niej zbyt tłustych i ciężkostrawnych dodatków. Doskonale sprawdzą się tu warzywa typu: cukinia, pomidor, marchewka, por. Możecie też sięgnąć po chude mięsa i wędliny, np. szynkę, kurczaka. Dopełnieniem całości powinien być ser, który sprawi, że zapiekanka nie wyjdzie sucha.

Jak zrobić ekspresową zapiekankę makaronową?

Tę kolacyjną zapiekankę z makaronu robi się naprawdę szybko. Wystarczy tylko ugotować makaron, a potem wymieszać go z dwoma składnikami – szynką i serem. Makaron powinien być grubszy i ugotowany al dente, by nie zrobił się zbyt miękki po zapieczeniu. Szynkę najlepiej jest pokroić w paski, zaś ser zetrzeć na dużych oczkach.

Taką mieszankę umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Gdy ser się roztopi, a wierzch zapiekanki lekko się zrumieni, jest gotowa do podania.

Przepis: Zapiekanka na kolację

Prosta zapiekanka makaronowa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
570 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki w plasterkach
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przestudź. Szynkę pokrój w paski. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Natkę posiekaj.
  2. ZapiekanieMakaron wymieszaj z serem i szynką, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu do zapiekania. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Zapiekanka makaronowa – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, dzięki którym zapiekanka makaronowa będzie jeszcze lepsza.

  • Makaron można dodatkowo wymieszać ze śmietanką, dzięki czemu będzie bardziej soczysty.
  • Składniki dobrze jest doprawić świeżo zmielonym pieprzem, który doda zapiekance przyjemnej ostrości.
  • Do zapiekanki można też dorzucić trochę zeszklonej cebulki. Nada zapiekance głębokiego smaku i lekkiej słodyczy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...