Muffiny piekę z jesiennymi dodatkami. Wychodzą wilgotne, puszyste i bardzo zdrowe

Dodano:
Muffiny z dynią Źródło: Shutterstock / rom_olik
Muffiny to prosty sposób na smaczną, słodką przekąskę. Ta z dodatkiem jesiennych dodatków wychodzi też nadzwyczaj zdrowa. Przygotujcie je raz, a z pewnością wrócicie do tego przepisu.

Jeśli szukacie pomysłu na szybką, smaczną przekąskę, polecam muffiny. Robi się je szybko, bo składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką. A gdy dorzucicie do ciasta również zdrowe dodatki, takie jak dynię i orzechy, przekąska choć słodka, wyjdzie bardzo wartościowa.

Jak przygotować dynię do muffinów?

Moje muffiny wychodzą żółciutkie, smaczne i bardzo zdrowe. To zasługa między innymi dodanej dyni. Warzywo to stanowi bowiem skarbnicę beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami, korzystnie wpływa na wzrok i wzrost. Dynię do muffinów można dodać w dwóch postaciach. Najszybciej po prostu ją zetrzeć i wymieszać z ciastem. Warzywo można też pokroić na kawałki, upiec i zblendować. Dopiero w takiej postaci, łączy się je z ciastem.

Jak zrobić muffiny w jesiennej wersji?

Muffiny w jesiennej wersji robię z dynią i orzechami. Dzięki tym dodatkom wychodzą nadzwyczajne. Mają piękny kolor, przyjemną wilgotność i wysoką wartość odżywczą. By je przygotować, najpierw mieszam oddzielnie mokre i suche składniki. Potem łączę obie masy, dodaję co ciasta purée z dyni i posiekane orzechy i całość ponownie krótko mieszam. Ciasto nakładam do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Po ok. 20 minutach ciasteczka są gotowe do jedzenia.

Przepis: Muffiny z jesiennymi dodatkami

Wartościowe muffiny z dodatkiem dyni i orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dyniDynię obierz, pokrój na kawałki. Piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będzie miękka. Po tym czasie ją wystudź i zblenduj na gładką masę.
  2. Przygotowanie ciastaW misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misce wymieszaj jajka, cukier, olej, wanilię i purée z dyni. Wsyp suche składniki do mokrych, delikatnie wymieszaj, dodaj posiekane orzechy.
  3. PieczenieFormę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Muffiny – kilka wskazówek

Oto, na co należy zwrócić uwagę, by muffiny wyszły smaczne i apetyczne.

  • Ciasta na muffiny nie należy długo mieszać. Zbyt dokładnie połączone składniki sprawią bowiem, że muffiny wyjdą ciężkie.
  • Do ciasta można też dodać garść rodzynek lub posiekanych daktyli. Muffiny zyskają większą słodycz i ciekawy smak.
  • Jeśli chcecie podnieść wartość odżywczą tych muffinek, zamiast mąki pszennej dodajcie orkiszową, pełnoziarnistą lub owsianą.
  • Wierzch muffinek można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobnie polać smużkami lukru.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...