Jesienią na kolację szykuję tę zdrową owsiankę. Mieszam składniki, do piekarnika i gotowa!

Dodano:
Pieczona owsianka Źródło: Shutterstock / Chatham172
Co podać na kolację? Z pewnością coś łatwostrawnego, zdrowego i najlepiej na ciepło. Te oczekiwania świetnie spełni pieczona owsianka. Jesienią robię ją w specjalny sposób, bo wykorzystuję wartościowe warzywo.

Moja rodzina uwielbia kolacje na ciepło. Wcale się temu nie dziwię, bo zjada się je z przyjemnością. Najczęściej przyrządzam je z pomocą piekarnika. Jedną z takich smacznych i wartych polecania potraw jest pieczona owsianka. Robi się ją bardzo prosto, bo wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić całość do piekarnika.

Jak przygotować dynię do owsianki?

Jesienną wersję owsianki przygotowuję z dynią. Tu najlepiej sprawdzają się m.in.: dynia hokkaido i piżmowa. Zawierają bowiem mało wody, są dosyć słodkie, o orzechowym aromacie. Dynię do owsianki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to oczyszczenie warzywa i starcie go na dużych oczkach. Drugi polega na upieczeniu kawałków warzywa. Zwykle wystarczy ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza, by warzywo odpowiednio zmiękło. Potem należy je zblendować na gładką masę i połączyć ją z płatkami owsianymi.

Jak zrobić pieczoną owsiankę z dynią?

Do pieczonej owsianki dodaję startą dynię. Dzięki temu przygotowuję ją dosyć szybko. Mieszam bowiem tylko z płatkami owsianymi i paroma dodatkami i wstawiam całość do piekarnika. Po ok. 30 minutach pieczenia owsianka jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Taka jej postać jest bowiem najsmaczniejsza.

Przepis: Pieczona owsianka z dynią

Pomysł na zdrową i pożywną kolację na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • ok. 500 g dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru lub gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki orzechów, rodzynek lub pestek dyni
  • 20 g masła

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówDynię oczyść, zetrzyj na dużych oczkach. Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, jajkami, miodem, dynią, bakaliami i przyprawami. Odstaw na 10 minut, by płatki napęczniały.
  2. PieczenieMasę przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posyp wiórkami masła, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni, a środek lekko zetnie.

Wskazówka: Pieczoną owsiankę możecie podać z odrobiną jogurtu naturalnego lub przed podaniem polać ją odrobiną syropu klonowego i posypać prażonymi orzechami.

Inna wersja pieczonej owsianki

Pieczoną owsiankę możecie też przygotować z innymi dodatkami. Zamiast dyni doskonale sprawdzą się kawałki jabłek, gruszek lub śliwek. Świeże owoce możecie też zastąpić suszonymi, np.: pokrojonym morelami, figami, żurawiną czy rodzynkami. Smacznym i zdrowym dodatkiem będą też posiekane orzechy, pestki dyni czy słonecznika. Dodadzą tej ciepłej kolacji przyjemnej chrupkości.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...