Do wędzonej makreli dorzuć dwa proste dodatki. Zdrowa pasta kanapkowa gotowa w 15 minut

Dodano:
Pasta z makreli Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Ta prosta pasta kanapkowa ma prosty skład, a smakuje rewelacyjnie. Wystarczy posmarować nią chrupiące pieczywo i pyszne śniadanie gotowe.

Wędzona makrela to jedna z najpopularniejszych w Polsce ryb. Można ja kupić niemal w każdym markecie. To doskonała baza do pysznych i zdrowych past rybnych na kanapki. Pasta z makreli z naszego przepisu to smaczna i zdrowa pasta kanapkowa z dodatkiem twarogu i ogórków małosolnych lub kiszonych. Aby ją zrobić, potrzebujesz jednej miski i widelca.

Dlaczego warto jeść makrelę?

Wędzona makrela może być doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Wędzona makrela jest uważana za jedną z najzdrowszych ryb, o ile spożywa się ją z umiarem i wybiera produkty dobrej jakości. To źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz witaminy D, która wspiera odporność i zdrowie kości.

Makrela dostarcza także dużych ilości kwasów omega-3, niezwykle ważnych dla pracy serca, układu krążenia i mózgu. Jednocześnie makrela to ryba sycąca, dzięki czemu może stanowić wartościowy element diety odchudzającej lub po prostu zdrowego jadłospisu.

Jak zrobić pastę z makreli?

Najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu jest obieranie makreli. Aby zrobić to sprawnie, rozdziel rybę na pół i wyjmij cały kręgosłup: w ten sposób usuniesz od razu większość ości. Tak przygotowane mięso ryby wystarczy już tylko widelcem rozgnieść z twarogiem i odrobiną jogurtu. Ilość jogurtu wybierz według uznania, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję pasty chcesz uzyskać.

Do uszykowania pasty najlepszy jest twaróg półtłusty lub tłusty, dzięki nim pasta będzie bardziej kremowa. Jeśli wybierzesz twaróg chudy, dodaj do pasty więcej jogurtu.

Przepis: Pasta z makreli

Pomysł na pyszną pastę kanapkową.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
311 w każdej porcji

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakrelę dokładnie obierz ze skórki i ości. Ogórki drobniutko pokrój w kostkę.
  2. Robienie pastyRozgnieć w misce makrelę z twarogiem i jogurtem. Dodaj ogórka, dopraw do smaku i wymieszaj.

Gotową pastę kładź na pieczywo (z masłem lub bez). Pastę z makreli można dodatkowo posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub udekorować plasterkami ogórków małosolnych czy czerwonej cebuli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...