Najprostszy przepis na chrupiące bułeczki śniadaniowe. Nie ma nic lepszego o poranku
Domowe pieczywo, a szczególnie domowe bułki śniadaniowe to zawsze opcja lepsza, niż te z piekarni. Masz nie tylko cieplutkie, własnoręcznie przygotowane bułeczki, ale i dom pachnący świeżym pieczywem. Przygotowanie takich bułeczek śniadaniowych jest proste, a jeśli dysponujesz robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta, to można powiedzieć, że te bułki robią się same.
Jak zrobić domowe bułki śniadaniowe?
Ciasto na bułeczki śniadaniowe trzeba dobrze wyrobić i tu akurat nie ma drogi na skróty, dlatego robot się przydaje (ty w tym czasie możesz wypić poranną kawę). Potem już tylko czas na wyrastanie i można formować bułki. Z przepisu wychodzi 8-10 bułeczek.
O czym warto wiedzieć? Do zrobienia bułek najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typ 550. Część mąki pszennej można zastąpić np. mąką żytnią. Tradycyjne mleko w przepisie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. sojowym.
Bułeczki przed pieczeniem można posypać też ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz tak zrobić, posmaruj je najpierw jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Bułeczki można posypać makiem, sezamem, czarnuszką, suszonymi ziołami (np. tymiankiem czy oregano), ziarenkami słonecznika lub dyni. Dodatki smakowe można też dodać bezpośrednio do ciasta: np. pokrojone drobno suszone pomidory, ale też granulowany czosnek czy suszone zioła.
Przepis: Proste bułki śniadaniowe
Pyszne, domowe pieczywo.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 256 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła (lub 5 łyżek oliwy)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą w dużej misie.
- Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem (możesz zrobić na bułkach nacięcia), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut.
Jak podawać bułki śniadaniowe?
Te bułeczki najlepiej smakują świeże, nawet jeszcze lekko ciepłe. Wówczas można je zajadać nawet z samym masłem lub z odrobiną dobrej oliwy. To bułki idealne do porannych kanapek czy do zabrania do szkoły.
Jeśli takie bułeczki ci zostaną, świetnie nadają się na proste grzanki z patelni, które możesz dodać do sałatki na kolację czy zjeść z ulubionymi dodatkami (np. pomidorami i serem).