Najprostszy przepis na chrupiące bułeczki śniadaniowe. Nie ma nic lepszego o poranku

Dodano:
Bułki śniadaniowe Źródło: Shutterstock / New Africa
Te bułeczki śniadaniowe robi się łatwo i dość szybko. Razem z wyrastaniem i pieczeniem zajmie to ok. półtorej godziny, ale dla efektu i smaku – bardzo warto.

Domowe pieczywo, a szczególnie domowe bułki śniadaniowe to zawsze opcja lepsza, niż te z piekarni. Masz nie tylko cieplutkie, własnoręcznie przygotowane bułeczki, ale i dom pachnący świeżym pieczywem. Przygotowanie takich bułeczek śniadaniowych jest proste, a jeśli dysponujesz robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta, to można powiedzieć, że te bułki robią się same.

Jak zrobić domowe bułki śniadaniowe?

Ciasto na bułeczki śniadaniowe trzeba dobrze wyrobić i tu akurat nie ma drogi na skróty, dlatego robot się przydaje (ty w tym czasie możesz wypić poranną kawę). Potem już tylko czas na wyrastanie i można formować bułki. Z przepisu wychodzi 8-10 bułeczek.

O czym warto wiedzieć? Do zrobienia bułek najlepiej wykorzystać mąkę pszenną typ 550. Część mąki pszennej można zastąpić np. mąką żytnią. Tradycyjne mleko w przepisie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. sojowym.

Bułeczki przed pieczeniem można posypać też ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz tak zrobić, posmaruj je najpierw jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Bułeczki można posypać makiem, sezamem, czarnuszką, suszonymi ziołami (np. tymiankiem czy oregano), ziarenkami słonecznika lub dyni. Dodatki smakowe można też dodać bezpośrednio do ciasta: np. pokrojone drobno suszone pomidory, ale też granulowany czosnek czy suszone zioła.

Przepis: Proste bułki śniadaniowe

Pyszne, domowe pieczywo.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
256 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła (lub 5 łyżek oliwy)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą w dużej misie.
  2. Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem (możesz zrobić na bułkach nacięcia), przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut.

Jak podawać bułki śniadaniowe?

Te bułeczki najlepiej smakują świeże, nawet jeszcze lekko ciepłe. Wówczas można je zajadać nawet z samym masłem lub z odrobiną dobrej oliwy. To bułki idealne do porannych kanapek czy do zabrania do szkoły.

Jeśli takie bułeczki ci zostaną, świetnie nadają się na proste grzanki z patelni, które możesz dodać do sałatki na kolację czy zjeść z ulubionymi dodatkami (np. pomidorami i serem).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...