Jeden słoik, parę aromatycznych dodatków i blender. Robię z nich pastę, która zastępuje wędlinę
Ostatnio coraz rzadziej kupuję wędliny na kanapki. Zwyczajnie nam się przejadły i teraz nawet moje dzieci pytają, kiedy zrobię jakąś nową pastę do pieczywa. I przygotowałam – pożywną i zdrową i to bardzo szybko, bo wykorzystałam warzywo ze słoika. Dorzuciłam do niej kilka prostych składników, dzięki czemu wyszła po prostu pyszna!
Z czego zrobić pożywną, zdrową pastę?
Zdrową pastę można zrobić z wielu składników. By jednak była przy tym pożywna, należy postawić na składniki bogate w białko. Dobrze więc sprawdzą się: twaróg, jajka czy wędzone ryby.
Bardzo dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po warzywa strączkowe, które dostarczają nam doskonałej jakości białka. Nie zawierają przy tym niezdrowych tłuszczów, ani cholesterolu. Tutaj dobrym wyborem są np.: biała fasola, ciecierzyca, soczewica. By szybko cieszyć się taką pastą, warto sięgnąć po warzywa z puszki, a jeszcze lepiej ze słoika.
Jak zrobić pastę, która zastąpi wędlinę?
Pożywną, zdrową pastę do pieczywa zrobiłam ostatnio z soczewicy. Wykorzystałam tu czerwoną soczewicę ze słoika, więc przygotowanie tego smarowidła nie zajęło mi wiele czasu. Co prawda 5 minut trwało podsmażanie cebuli, ale było warto, bo dodała paście niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dorzuciłam jeszcze suszone pomidory, czosnek oraz przyprawy. Całość zblendowałam na gładką masę, która zachwyciła wszystkich domowników.
Przepis: Aromatyczna pasta z soczewicy
Pożywna pasta z czerwonej soczewicy ze słoika
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 słoik czerwonej soczewicy
- 1 cebulka
- 1 łyżka oliwy z pomidorów
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, aż zrobi się miękka. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a także paprykę i kumin. Całość smaż kilka sekund, by dodatki puściły aromat. Soczewicę dokładnie osącz. Pomidory lekko osącz, pokrój na kawałki.
- BlendowanieDo miski wrzuć soczewicę, podsmażoną cebulę i kawałki pomidorów. Wszystko razem zblenduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Inna wersja pożywnej pasty z soczewicy
Na bazie soczewicy możecie też przygotować pastę o nieco innych nutach smakowych. Wystarczy, że dodacie do niej łyżkę jogurtu naturalnego i trochę świeżej mięty albo ugotowaną marchewkę (np. z zupy) czy trochę pieczonej papryki. By dodać temu smarowidłu orzechowej nuty smakowej, warto do niej dołożyć łyżkę pasty sezamowej (tahini).