Dosypuję to do kawy i metabolizm rusza z miejsca. Tłuszcz znika szybciej, a apetyt maleje
Do małej czarnej dorzucam zioło, stosowane dla poprawy trawienia. Zmniejsza nie tylko wzdęcia, ale też oponkę na brzuchu. Tak samo, jak kawa, przyspiesza przemianę materii, więc to idealne połączenie dla utraty wagi. Gdy piję ten napój, czuję też większe pobudzenie i łatwiej mi myśleć z rana.
Czy rozmaryn pomaga schudnąć?
Zioło pobudza metabolizm, dzięki czemu pomaga stracić zbędne kilogramy. To dlatego, że wspiera wątrobę i trzustkę, które bezpośrednio wpływają na masę ciała. Takie właściwości są zasługą antyoksydantów zawartych w roślinie, a zwłaszcza kwasu rozmarynowego i karnozynowego.
Sięganie po większe dawki rozmarynu skutkuje poprawą parametrów krwi. To spadek poziomu szkodliwych lipidów we krwi i podwyższenie poziomu cholesterolu HDL, który chroni przed miażdżycą. Nawet małe porcje zioła zmniejszają też stężenie glukozy. W ten sposób spada zagrożenie cukrzycą i tyciem, a powstają idealne warunki do spalania kalorii i tłuszczu. Aby było łatwiej, związki z rozmarynu hamują też nadmierny apetyt.
Przyprawa jest szczególnie polecana osobom spożywającym tłuste posiłki. Odpowiednia dawka poprawia wykorzystanie energii przez organizm i pomaga zapobiegać przybieraniu na wadze.
Czy rozmaryn można dodać do kawy?
Do tego napoju można dodać zarówno zioło świeże, jak i suszone. Korzystne działanie ma już łyżeczka suszu dziennie, choć najlepiej przyjmować w sumie 2-3 razy więcej, na przykład w dwóch porcjach. Taka ilość odpowiada 2-4 łyżkom świeżych lisktów.
Jak zrobić kawę z rozmarynem?
Najlepiej dosypać go do zmielonych nasion. Można przygotować je w ekspresie ciśnieniowym, dozując łyżkę suszu na porcję kawy przeznaczonej na dwa espresso.
Napój można zrobić także w urządzeniu przelewowym albo french pressie, odmierzając 2-3 łyżeczki rozmarynu na szklankę wody. Ja preferuję to ostatnie rozwiązanie, bo ziarna łatwo zaparzać wtedy dłużej. Wystarczy też jednak przykryty kubek i przecedzenie naparu przez sitko.
Przepis: Kawa z rozmarynem
Aromatyczny napój z zaparzacza przygotowany z dodatkiem popularnego zioła
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2
Składniki
- 2-2 1/2 łyżeczek mielonej kawy
- 3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 150-180 ml wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMielone ziarna wraz z rozmarynem włóż do zaparzacza, zalej wrzątkiem i zamknij.
- ParzeniePozostaw kawę na 3-4 minuty, po czym odciśnij napar za pomocą tłoka.
Kto nie może pić rozmarynu?
Napoje z rozmarynem nie są dobre dla wszystkich. Przeciwwskazania to zwłaszcza nadwrażliwość i alergia na rośliny z rodziny jasnotowatych oraz aspirynę. Po przyprawę powinny ostrożnie sięgać osoby z padaczką, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i przeciwcukrzycowe, a także środki z kwasem acetylosalicylowym i pokrewnymi związkami.
Kawę z tym dodatkiem można pić w takich ilościach, które nie powodują objawów przedawkowania kofeiny, takich jak przyspieszone tętno, ból głowy, rozdrażnienie, niepokój czy nudności. Warto wtedy zmniejszyć ilość ziaren do parzenia albo przerzucić się na rodzaj bezkofeinowy.