Do ciasta na naleśniki wylewam tylko jedną łyżkę. Tyle wystarczy by wyszły pyszne i elastyczne

Dodano:
Naleśniki Źródło: Shutterstock / Veronika Kovalenko
Jakie są idealne naleśniki? Cienkie, delikatne i elastyczne. By takie wyszły, trzeba przygotować odpowiednie ciasto, a potem je usmażyć. Sztuką jest tu odpowiednio dobrać składniki – i pod względem jakości i ilości.

Przygotowanie naleśników to bardzo prosta sprawa. Trzeba jednak zadbać o kilka szczegółów. Dzięki temu naleśniki wyjdą nie tylko cienkie, ale też pełne smaku. Ja odkryłam cudowne działanie popularnego produktu i od jakiegoś czasu, tylko jego dodaję do ciasta naleśnikowego.

Po co ciasto naleśnikowe powinno „odpoczywać”?

W przepisach na ciasto naleśnikowe znajdziecie zwykle adnotację, że ciasto trzeba odstawić na 10-15 minut. W jakim celu ciasto ma odpoczywać? Ten czas przyda się zawartemu w mące glutenowi i pozwoli mu odpowiednio napęcznieć. Dzięki temu ciasto nabierze lepszej konsystencji i usmażone z niego naleśniki nie będą się rwały. Dopiero po takim odpoczynku można przystąpić do smażenia naleśników.

Jak zrobić pyszne, elastyczne naleśniki?

Sposobów na elastyczne naleśniki jest kilka. Ten z masłem jak dla mnie jest najlepszy. To dlatego, że masło jest najsmaczniejszym tłuszczem. Jego smak kojarzy się z domową kuchnią i tradycyjnymi wyrobami. I rzeczywiście trudno nie uznać, że naleśniki z dodatkiem odrobiny masła są po prostu pyszne. A do tego idealnie elastyczne. Do ciasta naleśnikowe dodajemy roztopione i lekko ciepłe masło. Takie dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. Ja wlewam go łyżkę, ale możecie też dwie. Naleśniki będą bardziej kaloryczne, ale pełne smaku.

Przepis: Naleśniki z masłem

Pyszne, elastyczne naleśniki z dodatkiem masła

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól i mleko. Całość dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Połącz ze stopionym masłem i dodaj tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki. Odstaw je na 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówPatelnię dość dobrze rozgrzej. Wlej na nią porcję ciasta i równomiernie ją rozprowadź, wykonując patelnią okrężne ruchy. Naleśnik smaż, aż będzie z obu stron złocisty. W ten sposób zużyj całe ciasto.

Inne składniki dodające naleśnikom elastyczności

Masło to niejedyny składnik, który może zwiększyć elastyczność naleśników. Zamiast niego do ciasta możecie dodać trochę śmietanki kremówki. Zawiera sporo tłuszczu, choć nie tyle, ile masło. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi lepiej jakby wybrały olej. Ten produkt pochodzenia roślinnego nie zawiera cholesterolu, ani niezdrowych tłuszczów, a też świetnie uelastycznia ciasto.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...