Kiszona kapusta i słodki dodatek. To połączenie jest proste, a bardzo udane
O kiszonej kapuście zapominamy trochę latem, by jesienią znów do niej wrócić. Pojawia się wtedy świeża i smaczna, a jej walory zdrowotne sprawiają, że warto umieścić ją w codziennej diecie. Z dobrodziejstwa kiszonej kapusty najbardziej skorzystamy, gdy będziemy jeść ją surową. Dlatego mam dziś dla was pomysł na prostą i smaczną surówkę.
Wartość odżywcza kiszonej kapusty
Kiszona kapusta to jeden z tych przetworów, którego wartość odżywcza jest nawet wyższa niż świeżego warzywa. To głównie zasługa bakterii kwasu mlekowego, które przeprowadzają proces kiszenia kapusty, a jednocześnie są dla nas bardzo zdrowe. Mają działanie probiotyczne, korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, a także wzmacniają odporność.
Poza tym kiszona kapusta stanowi bardzo dobre źródło witamin: C, K i z grupy B oraz potasu, magnezu, wapnia i cynku. Zawarty w niej błonnik wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości.
Jak zrobić słodko-kwaśną surówkę z kiszonej kapusty?
Do surówki z kiszonej kapusty najczęściej dodaje się startą marchewkę i jabłko. Ja jednak sięgam w zasadzie tylko po jabłko. Najlepiej słodkie i soczyste, które świetnie przełamuje kwaśny smak surówki. Poza tym dorzucam do niej ząbek czosnku, pieprz, zieleninę i olej. Składniki te doskonale się ze sobą komponują, a pracy przy tej surówce jest naprawdę niewiele. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Przepis: Słodko-kwaśna surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty i jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 słodkie jabłko
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę odciśnij z nadmiaru soku, lekko ją posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop częścią odciśniętego soku z kapusty. Czosnek przepuść przez praskę.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Surówkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekaną natką, wymieszaj z olejem.
Wskazówka: Zamiast ząbka czosnku do tej surówki możecie dodać kawałek drobno pokrojonej cebuli.
Te dodatki też pasują do kiszonej kapusty
W surówce z kiszonej kapusty miło są widziane dodatki o słodkawym smaku. Doskonale bowiem przełamują jej kwaśny smak, dając smaczny balans. Możecie więc sięgnąć np.: po winogrona, granat, pomarańczę, a także owoce suszone np.: morele, żurawinę, rodzynki. Dobrze też będą z nią harmonizować warzywa np.: papryka, kukurydza czy zioła np.: natka pietruszki, koperek, kminek.