Szarlotkę bez mąki i jajek szykuję w 10 minut. Zdrowsza, a znika ze stołu w kilka chwil

Dodano:
Szarlotka z płatków owsianych Źródło: Shutterstock / Velement
Przepyszny deser z jabłkami szykuję w 10 minut i nie używam do niego mąki pszennej ani jajek. Wcale nie żałuję cukru, bo ciasto musi być słodkie, ale reszta to same zdrowe składniki. Gdy tylko ktoś w domu zapragnie słodyczy, odpalam piekarnik i mieszam składniki.

Kocham prostotę, a to ciasto jest najmniej skomplikowane ze wszystkich, które robię. Nie ma w nim tradycyjnych produktów, spodu ani kruszonki, ale smakuje jak marzenie. Tę szarlotkę wszyscy pałaszują bez wyrzutów sumienia, zapewniając sobie przy tym dodatkową porcję owoców i błonnika.

Jak zrobić szarlotkę z płatków owsianych bez mąki?

Mój ulubiony przepis łączy jabłka i ciasto z trzech produktów. Owoce jedynie kroję na plasterki i zasypuję mieszanką płatków owsianych, oleju kokosowego oraz cukru. Połowę płatków rozdrabniam w malakserze albo dla wygody biorę gotową mąkę. Tłuszczu kokosowego używam zamiennie z masłem, bo szarlotka znacznie różni się wtedy smakiem.

Do posłodzenia mieszanki używam brązowego cukru, a jabłka posypuję tym kokosowym. Uwielbiam jego karmelowe nuty, które podbijają smak absolutnie każdego deseru. Równie dobrze w przepisie można zastąpić oba rodzaje porcją 120 g cukru białego, a wypiek wciąż będzie palce lizać.

Zwykle nie dosypuję cynamonu, chyba że mam takie życzenie od domowników lub gości. Wersja bez przypraw też jest pyszna, choć znacznie częściej podkręcam jabłka odrobiną kardamonu, wanilii albo imbiru.

Przepis: Szarlotka z płatków owsianych

Proste ciasto z jabłek i płatków owsianych bez dodatku mąki pszennej i jajek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
354 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g mąki owsianej
  • 150 g oleju kokosowego lub masła
  • 0,5 kg jabłek
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPołącz płatki z mąką i miękkim olejem kokosowym lub masłem, dodaj 100 g cukru i sól. Używając dłoni, rozetrzyj składniki razem.
  2. Przygotowanie jabłekObierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Natłuść olejem żaroodporne naczynie, ułóż w nim owoce. Skrop sokiem z cytryny, posyp resztą cukru i ewentualnie cynamonem. Przykryj jabłka warstwą masy z płatków i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Piecz, aż wierzch się zarumieni. Przed krojeniem poczekaj, aż ciasto wystygnie.

Jak zrobić szarlotkę bezglutenową inaczej?

Pieczony bezglutenowy deser z jabłkami można przygotować także inną metodą. Ta receptura przypomina tradycyjną i jest bardziej pracochłonna niż moja. Ciasto przygotowuje się z mąki z innych nasion, np. ryżu, kokosa, migdałów czy kukurydzy. Jego konsystencję często poprawia skrobia ziemniaczana lub kukurydziana.

Składniki sypkie, na przykład 200 g mąki kukurydzanej i 160 g skrobi, rozcieram z kostką masła i 130 g cukru pudru, dodając żółtko lub łyżkę śmietany oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Połowę ciasta chowam do lodówki, a z reszty robię spód i podpiekam go w 180 stopniach. Wykładam prażone jabłka, ścieram na wierzch resztę ciasta i trzymam w piekarniku około 45 minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...