Lepsze i zdrowsze niż czekoladki. Z miodu i trzech składników robię batony, które znikają w minutę

Dodano:
Batoniki z daktyli z orzechami Źródło: Shutterstock / Kenishirotie
Te batoniki pogryzam z czystym sumieniem. Robię je z kilku zdrowych składników, dzięki czemu są pełnowartościową przekąską. W tej recepturze łączę same deserowe hity. Daktyle z czekoladą i orzechami to kombinacja, której mało kto się oprze.

Przysmak mojej koleżanki całkiem zawrócił mi w głowie. W końcu skradłam jej przepis, zmieniłam to i owo i teraz robię w domu częściej niż inne słodycze. Ten deser ma w sobie wszystko to, co w słodkościach lubię najbardziej, trudno więc się dziwić, że robi taki szał.

Jak zrobić batoniki z daktyli z orzechami?

Bazą tej przekąski są daktyle zmiksowane z miodem. Masę utwardzam dobrą gorzką czekoladą i zatapiam w niej chrupiące orzechy. Oprócz tych włoskich używam także laskowych i migdałów, które najchętniej prażę wcześniej w piekarniku. Trzymam je w temperaturze stu stopni, dopóki miąższ nie zrobi się kruchy i kremowy w kolorze.

Dla podbicia smaku batoników używam ekstraktu z wanilii, ale tak samo, jak cynamon, nie jest on obowiązkowy. Nie omijam za to odrobiny soli, która poprawia odbiór deserów.

Przepis: Batoniki z daktyli z orzechami włoskimi

Zdrowa słodka przekąska z bakaliami i gorzką czekoladą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
196 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich w połówkach
  • 1 i 1/2 szklanki miękkich daktyli bez pestek
  • 2 łyżki płynnego miodu albo syropu z agawy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPołam orzechy na mniejsze kawałki. Daktyle włóż do malaksera, dodaj miód i zmiksuj na lepką masę. Możesz też użyć rozdrabniacza i połączyć te składniki później.
  2. Mieszanie masyPotnij czekoladę na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą daktylową. Dodaj wanilię i sól, a jeśli używasz cynamonu, dosyp go do masy. Połącz dokładnie składniki, wsyp orzechy i wymieszaj.
  3. Robienie batonówUmieść masę w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia albo folią spożywczą, dociśnij do dna i wyrównaj. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, a gdy stężeje, pokrój ją na 12 kawałków.

Jak zrobić batony z daktyli i masła orzechowego?

Batoniki daktylowe można przygotować łatwo z masłem orzechowym, na przykład zastępując nimi migdały w mojej recepturze. Jest też całkiem inny sposób. Szklankę suszonych owoców namacza się we wrzątku, odsącza, miksuje i dodaje 2-3 łyżki masła. Całość zagęszcza się różnymi dodatkami. Najczęściej to płatki owsiane, nasiona chia, wiórki kokosowe, suszone albo liofilizowane owoce, rozdrobnione orzechy czy nerkowce.

Zdrowe batony z daktyli i bananów

Domowe batoniki można posłodzić nie tylko daktylami, ale też dojrzałymi bananami. W takim przepisie miksuje się te owoce na mus i dodaje 2 i 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych oraz 150 g roztopionego oleju kokosowego. Dla lepszego smaku można dołożyć także po łyżeczce cynamonu i ekstraktu waniliowego oraz szczyptę soli.

Masę wykłada się do formy i chowa do lodówki, by stężała. Wtedy można ją pokroić, po czym batony trzeba przechowywać w chłodzie. Całość można też podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, by zrumienić płatki. Przed wstawieniem do piekarnika lubię naciąć wierzch nożem, tworząc kratkę. Gdy deser wystygnie, łamię go na kawałki albo rozcinam nożem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...