Lepsze i zdrowsze niż czekoladki. Z miodu i trzech składników robię batony, które znikają w minutę
Przysmak mojej koleżanki całkiem zawrócił mi w głowie. W końcu skradłam jej przepis, zmieniłam to i owo i teraz robię w domu częściej niż inne słodycze. Ten deser ma w sobie wszystko to, co w słodkościach lubię najbardziej, trudno więc się dziwić, że robi taki szał.
Jak zrobić batoniki z daktyli z orzechami?
Bazą tej przekąski są daktyle zmiksowane z miodem. Masę utwardzam dobrą gorzką czekoladą i zatapiam w niej chrupiące orzechy. Oprócz tych włoskich używam także laskowych i migdałów, które najchętniej prażę wcześniej w piekarniku. Trzymam je w temperaturze stu stopni, dopóki miąższ nie zrobi się kruchy i kremowy w kolorze.
Dla podbicia smaku batoników używam ekstraktu z wanilii, ale tak samo, jak cynamon, nie jest on obowiązkowy. Nie omijam za to odrobiny soli, która poprawia odbiór deserów.
Przepis: Batoniki z daktyli z orzechami włoskimi
Zdrowa słodka przekąska z bakaliami i gorzką czekoladą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 196 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich w połówkach
- 1 i 1/2 szklanki miękkich daktyli bez pestek
- 2 łyżki płynnego miodu albo syropu z agawy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPołam orzechy na mniejsze kawałki. Daktyle włóż do malaksera, dodaj miód i zmiksuj na lepką masę. Możesz też użyć rozdrabniacza i połączyć te składniki później.
- Mieszanie masyPotnij czekoladę na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą daktylową. Dodaj wanilię i sól, a jeśli używasz cynamonu, dosyp go do masy. Połącz dokładnie składniki, wsyp orzechy i wymieszaj.
- Robienie batonówUmieść masę w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia albo folią spożywczą, dociśnij do dna i wyrównaj. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki, a gdy stężeje, pokrój ją na 12 kawałków.
Jak zrobić batony z daktyli i masła orzechowego?
Batoniki daktylowe można przygotować łatwo z masłem orzechowym, na przykład zastępując nimi migdały w mojej recepturze. Jest też całkiem inny sposób. Szklankę suszonych owoców namacza się we wrzątku, odsącza, miksuje i dodaje 2-3 łyżki masła. Całość zagęszcza się różnymi dodatkami. Najczęściej to płatki owsiane, nasiona chia, wiórki kokosowe, suszone albo liofilizowane owoce, rozdrobnione orzechy czy nerkowce.
Zdrowe batony z daktyli i bananów
Domowe batoniki można posłodzić nie tylko daktylami, ale też dojrzałymi bananami. W takim przepisie miksuje się te owoce na mus i dodaje 2 i 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych oraz 150 g roztopionego oleju kokosowego. Dla lepszego smaku można dołożyć także po łyżeczce cynamonu i ekstraktu waniliowego oraz szczyptę soli.
Masę wykłada się do formy i chowa do lodówki, by stężała. Wtedy można ją pokroić, po czym batony trzeba przechowywać w chłodzie. Całość można też podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut, by zrumienić płatki. Przed wstawieniem do piekarnika lubię naciąć wierzch nożem, tworząc kratkę. Gdy deser wystygnie, łamię go na kawałki albo rozcinam nożem.