Proste, tanie składniki, a kotlety wychodzą pyszne i sycące. Dwa dodatki przesądzają o ich smaku
Kotlety kojarzą się z mięsem, jednak można je też przygotować bez jego dodatku. Ostatnio przyrządziłam je z gotowanych ziemniaków. Dołożyłam tylko parę składników, w tym takie, które dodały całości smaku. Rodzina powiedziała, że mogę im to danie serwować częściej.
Jak przygotować ziemniaki na kotlety?
Te pożywne kotlety zrobiłam z ziemniaków gotowanych. Zostały mi z poprzedniego obiadu, więc postanowiłam je wykorzystać. Można też jednak ugotować je specjalnie, odcedzić i osuszyć. Potem ziemniaki należy przepuścić przez praskę lub rozgnieść przy pomocy tłuczka. Masa powinna być gładka, bez grudek. Teraz trzeba ją pozostawić do wystygnięcia i dopiero potem wymieszać z dodatkami.
Jak zrobić sycące kotlety ziemniaczane?
Tajemnicą moich kotletów ziemniaczanych są dwa dodatki. Pierwszy to starty, żółty ser, który dodaje im smaku, soczystości i pożywności. Drugim jest posiekany szczypiorek. Dzięki niemu potrawa ma wyrazisty smak i apetycznie się prezentuje. Jeśli nie macie go pod ręką, możecie dodać zeszkloną cebulkę. Też doda kotletom ciekawego smaku.
Do masy na kotlety ziemniaczane dodaję też jajko, mąkę i przyprawy. Za ich sprawą kotlety są zwięzłe i pełne smaku. Po uformowaniu panieruję je w tartej bułce i smażę na rumiano.
Przepis: Sycące kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera i szczypiorku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 60 g startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 2/3 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyZiemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem na gładką masę, wystudź. Dodaj jajko, mąkę, starty ser, szczypiorek, trochę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Formowanie i smażenieZ masy ziemniaczanej uformuj w dłoniach kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
Jak podać kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane można podać jako samodzielne danie obiadowe. Najlepiej smakują zaserwowane na ciepło z sosem np. czosnkowym, koperkowym, pomidorowym, pieczarkowym albo kwaśną, gęstą śmietaną. Warto podać je z lekką sałatką, np. z pomidora i ogórka, z surówką z kiszonej kapusty czy z mizerią. Kotlety ziemniaczane możecie również zaserwować, jako dodatek do obiadu. Doskonale będą pasować do pieczonych mięs czy gulaszu.