Ekspresowa pasta z mięsa po rosole. 5 minut pracy i mam pyszny dodatek do pieczywa
Kiedyś denerwowałam się, gdy zostało mi mięso po rosole. Teraz bardzo się z tego cieszę, bo następnego dnia przerabiam je na różne przysmaki. Jeden z nich robię w 5 minut. To pyszna i prosta pasta do pieczywa. Wystarczy zblendować mięso z paroma dodatkami i smarowidło do pieczywa gotowe.
Jak przygotować mięso na pastę?
Na pastę przeznaczam mięso gotowane. Najlepsze jest to, które zostało z rosołu, bo jest mięciutkie i pełne smaku. Może to być mięso drobiowe lub wołowe, ale najlepiej będzie smakować smarowidło z mieszanki mięs. Przed zblendowaniem mięso oczyszczam tylko z kości, tłuszczu, skóry i błon. Potem kroję je na nieduże kawałki i wrzucam do miski. Dorzucam parę składników i całość blenduję na gładką masę.
Jak zrobić ekspresową, mięsną pastę?
Mięsna pasta to produkt zbliżony do pasztetu, tyle że nie trzeba go piec. Wystarczy jedynie zblendować składniki. By mięso dało się idealnie zblendować, musi być odpowiednio ugotowane i pokrojone na kawałki. Dokładam też do niego trochę śmietany i majonezu, które ułatwiają blendowanie i dodają aksamitnej konsystencji. Dla smaku dorzucam też trochę pokrojonej cebuli i całość na końcu doprawiam.
Przepis: Pasta z mięsa po rosole
Mięsna, pożywna pasta do smarowania pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, wołowina)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso oczyść z kości, pokrój na kawałki, wsyp do miski. Dodaj posiekaną cebulę, musztardę, śmietanę i majonez.
- BlendowanieSkładniki zbleduj na gładką masę. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Do mięsa można też dodać trochę pokrojonego, kiszonego ogórka. Dzięki temu pasta nabierze wyraźnego smaku.
Jak podać mięsną pastę?
Mięsna pasta to idealny dodatek do pieczywa. Można nią smarować kromki bułki, chleba, pieczywa chrupkiego czy rumiane tosty. Smak takich kanapek doskonale podkręcą: plasterki kiszonego czy świeżego ogórka, rzodkiewki, sałata rukola albo kiełki. Pastę tę można też wykorzystać, jako nadzienie np. do tortilli czy kruchych, wytrawnych babeczek. W ten sposób da się przygotować proste, wykwintne przekąski.