Zawsze mijałam to warzywo w sklepie. Spróbowałam u koleżanki, teraz jem je dla smaku i zdrowej wątroby
Warzywo to wiele razy widziałam na sklepowych półkach, jednak nigdy nie skusiłam się, by je kupić. Gdy go spróbowałam i dowiedziałam się o jego leczniczych właściwościach, z pewnością włączę je do domowego menu. Wprowadzi ciekawy smak, urozmaicenie i porcję zdrowia do naszej diety. Poznajcie bliżej karczochy.
Kilka słów o właściwościach karczochu
Karczoch (ład. Cynara scolymus) to warzywo z rodziny astrowatych, bliski krewny ostu. Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Największymi jego producentami są Włochy, Hiszpania, Francja i Egipt. W Polsce karczochy można kupić od października do maja.
Jadalną częścią karczocha są nierozwinięte kwiatostany, a przede wszystkim ich najdelikatniejsza część, czyli serce. Warzywo to jada się po obróbce termicznej. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, porównywalny do szparagów z nutą orzecha włoskiego. Karczochy można też kupić marynowane. Są wtedy wyraziste, kwaskowe.
Warzywo to zawiera cynarynę, która pobudza wydzielanie żółci, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia metabolizm tłuszczów. Dzięki temu wspomaga działanie wątroby i trawienie. Reguluje też poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla diabetyków. Poza tym stanowi dobre źródło błonnika, witamin C i K oraz soli mineralnych.
Jak zrobić pyszną przekąskę z karczochów?
Przekąska, którą poczęstowała mnie koleżanka, wyglądała przepięknie, jak kwiat. Był to nadziewany i zapiekany karczoch. Całość smakowała ciekawie, bo miękkawe warzywo doskonale komponowało się z aromatycznym farszem zawierającym tartą bułkę, czosnek i natkę pietruszki. Do tego koleżanka podała dip jogurtowo-czosnkowy, który doskonale pasował do tej lekkiej przekąski.
Przepis: Zapiekane karczochy
Karczochy zapiekane z aromatycznym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 4 świeże karczochy średniej wielkości
- sok z 1 cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oregano
- sól, pieprz
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie karczochówKarczochy opłucz, odkrój górne 2-3 cm liści i końcówki łodyg. Rozchyl delikatnie liście, aby przygotować miejsce na farsz. Wnętrze oczyść z włókien, używając łyżeczki. Karczochy włóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- NadziewanieW misce wymieszaj bułkę tartą, ser, posiekany czosnek, natkę, oregano, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Masa powinna być wilgotna, ale sypka. Farsz ostrożnie włóż między liście karczochów i do środka.
- PieczenieKarczochy ustaw w naczyniu żaroodpornym. Skrop je resztą oliwy i wlej bulion na dno naczynia. Przykryj folią aluminiową i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby wierzch się lekko zrumienił.
Co można przygotować z karczochów?
Karczochy można gotować, faszerować i zapiekać, a także grillować, dusić i marynować. Zapiekane z farszem można podać na przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych. Ugotowane lub grillowane dodaje się do sałatek, podobnie zresztą marynowane. Te ostatnie urozmaicą też smak makaronów i pizzy.