To najlepsza surówka z pora, jaką jadłam. Jeden dodatek zaskakuje, ale pasuje idealnie
Danie obiadowe bez surówki jest jakieś niepełne. Żywieniowcy mówią, że brakuje w nim witamin, ale wszyscy czują, że całość jest mniej smaczna i soczysta. Dlatego zawsze staram się podać do obiadu jakiś dodatek warzywny. Ostatnio na topie są u mnie surówki z pora, a dzisiejszy przepis jest jednym z najlepszych, jaki wymyśliłam.
Jak przygotować por do surówki?
Por to warzywo, które ma część białą i zieloną. Biała jest delikatniejsza i jeśli chodzi o strukturę i o smak. Ciemnozielona ma pikantny smak i jest nieco twardsza. Na surówki lepiej więc wybierać białą lub jasnozieloną część.
Por jest też tym wyjątkowym warzywem, które często między liśćmi ma schowane zanieczyszczenia. Dlatego istotne jest, by zanim zaczniemy go rozdrabniać, dobrze go oczyścić. Najłatwiej zrobić to przekrawając warzywo wzdłuż na połowę i umieszczając je pod kranem z bieżącą, zimną wodą. Pod ciśnieniem piasek zostanie skutecznie wypłukany. Teraz warzywo wystarczy osuszyć i drobno pokroić.
Jak zrobić wyrazistą, soczystą surówkę z pora?
Ta moim zdaniem najlepsza surówka z pora, jest soczysta i ma idealnie wyważony smak. To dlatego, że łączę w niej pikantny por, soczyste, słodkie jabłko i marchewkę oraz kwaśny, kiszony ogórek. Po połączeniu tych składników z lekkim sosem na bazie jogurtu i majonezu powstaje kompozycja, która pasuje do wielu dań obiadowych. Wystarczy ją jeszcze doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Przepis: Soczysta surówka z pora
Surówka z pora z marchewką, jabłkiem i kiszonym ogórkiem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości por (biała i jasnozielona część)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPor dokładnie oczyść, pokrój w cienkie półkrążki. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Dodaj jogurt i majonez, dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jakie inne dodatki pasują do surówki z pora?
Por to warzywo o wyrazistym smaku, który dobrze jest nieco złagodzić. Zwykle zestawia się go z jabłkiem i marchewką, ale można też sięgnąć po inne dodatki. Dobrze sprawdzą się także:
- kukurydza, ananas, groszek z puszki;
- słodka, czerwona papryka;
- suszona żurawina i rodzynki;
- orzechy włoskie i pestki słonecznika;
- natka pietruszki, koperek.