Pory zalewam prostym sosem i do piekarnika. Ten wyborny dodatek do obiadu robi się sam

Dodano:
Oczyszczone pory Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Por najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do rosołu i innych zup. Tymczasem z tego pełnego smaku warzywa można też przygotować smaczne potrawy. Jedną z nich można podać jako lekkie danie lub jako dodatek do obiadu.

Lubię pory ze względu na ich wyrazisty smak. Podobnie pikantna jest cebula, jednak ostrość pora jest bardziej wyważona. Warzywo to często pojawia się u mnie, jako dodatek do obiadu. Robię bowiem z niego surówki i pyszną jarzynkę na ciepło. Przygotowanie tej ostatniej jest banalnie proste.

Wartość odżywcza pora

Por podobnie, jak cebula i czosnek należy do roślin cebulowych. Charakteryzuje się więc ostrością, którą zawdzięcza obecności związków siarki. W warzywie tym można wyróżnić część jasną i ciemną. Pierwsza jest delikatniejsza w smaku i strukturze. Druga za to bogatsza w cenne składniki.

Por jest lekkostrawnym, niskokalorycznym warzywem, którego 100 g dostarcza ok. 30 kcal. Jest zasobny w witaminy A, C, K i z grupy B, a także w potas, magnez i mangan. Warzywo to dostarcza nam też antyoksydantów, w tym kwercetynę, która wspiera odporność i układ krążenia.

Jak zrobić pory zapiekane w sosie?

Pory zapiekane w sosie robi się prosto i szybko. Warzywo trzeba tylko oczyścić, oddzielić ciemne, rozpierzchłe liście (będą dobrym dodatkiem do zup) i podzielić na kawałki. Po ułożeniu w naczyniu żaroodpornym zalewam je sosem beszamelowym, posypuję serem i wstawiam do piekarnika. Po ok. 30 minutach pieczenia ten dodatek do obiadu jest gotowy do podania.

Przepis: Pory zapiekane

Pory zapiekane w sosie beszamelowym

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości pory (biała i jasnozielona część)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 g sera żółtego (np. gouda, cheddar)
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g startego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie porówPory oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Osącz je, pokrój na krótsze kawałki, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, podsmaż chwilę, wlej mleko i śmietankę. Mieszaj, aż sos zgęstnieje, dodaj połowę sera i przyprawy.
  3. ZapiekaniePory polej sosem, posyp pozostałym serem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza, aż wierzch się zarumieni.

Wskazówka: Przed ułożeniem w naczyniu pory można krótko obgotować. Wystarczy wrzucić je na ok. 5 minut do wrzątku. Dzięki temu skróci się czas zapiekania potrawy.

Inne wersje zapiekanych porów

Przed zapieczeniem pory możecie owinąć plasterkami szynki. W połączeniu z sosem beszamelowy powstanie pożywna potrawa, którą można podać, jako samodzielne danie. Szybką wersję zapiekanych porów przygotujecie też, zalewając je śmietanką kremówką i posypując startym serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...