Do kultowej surówki dorzucam jeszcze dwa składniki. Jest aromatyczna i przyjemnie chrupie
Mowa o surówce z selera z dodatkiem jabłka. Obowiązkowo z odrobiną śmietany i majonezu. Wiele osób taką surówkę pamięta z dzieciństwa. Czasem nasze babcie dodawały do niej rodzynki albo orzechy. My stawiamy na ten drugi dodatek, ale obok klasyka, czyli orzechów włoskich, dorzucamy jeszcze modne, smaczne i zdrowe pistacje.
Jak zrobić dobrą surówkę z selera?
Surówka z selera korzeniowego wymaga nieco pracy przy tarciu samego warzywa. Jabłko dodaje mu przyjemnej kwasowości: warzywo i owoc doskonale się uzupełniają. Dressing do takiej surówki to mieszanka oliwy (lub innego oleju, np. dobrego rzepakowego), majonezu, śmietany i soku z cytryny. Składniki na dressing możesz wymieszać osobno (tak podajemy w przepisie), a możesz wrzucić wszystko od razu do miski i wymieszać dokładnie z jabłkiem i selerem.
Sekret tej surówki to chrupiące, posiekane pistacje i orzechy włoskie. Dobrze jest przed posiekaniem orzechów wrzucić je na chwilę na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażenie orzechów wydobywa z nich smak i sprawia, że są jeszcze bardziej chrupiące.
Surówkę z selera dobrze jest przygotować ok. godziny przed obiadem: kiedy nieco postoi, smaki idealnie przejdą, a seler nieco skruszeje.
Przepis: Surówka z selera z orzechami
Pyszny pomysł na zdrową surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 54 w każdej porcji
Składniki
- 1 seler korzeniowy
- 1 jabłko
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSeler i jabłko zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj majonez ze śmietaną, oliwą i sokiem z cytryny.
- Robienie surówkiDo selera i jabłka dodaj sos z majonezem, dopraw całość solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Dodaj orzechy.
Do czego pasuje surówka z selera?
Surówka z selera z orzechami to uniwersalny dodatek do obiadu. Podaj ją np. z ziemniakami i kotletem mielonym albo schabowym. Pasuje też do dań z sosami czy gulaszami. Świetnie smakuje jako dodatek do ryb. Zaserwuj ją do pstrąga z piekarnika czy dorsza z patelni.
Taką surówkę można też zajadać solo jako zdrową przekąskę między posiłkami. Jest doskonała zajadana z chrupiącą bagietką czy dobrą, pełnoziarnistą bułeczką. W wersji sałatkowej można do surówki z selera dorzucić dodatkowo ser pleśniowy.