Tych pysznych żelków nie kupisz w sklepie. Zrób je raz, a wciąż będziesz dorabiać nowe
Uwielbiam desery z dyni, bo świetnie łączy się z owocami. W domowych żelkach ożywiam ją cytryną i pomarańczą, by powstała słodko-kwaśna galaretka. Dobrze, że tego warzywa jest teraz pod dostatkiem, bo przekąska zaraz znika i wciąż muszę dorabiać nową.
Jak zrobić żelki z dyni?
W tym prostym przepisie łączę mus z dyni z żelatyną. By podbić smak neutralnego miąższu, dodaję cukier i sok z cytrusów. Gotuję galaretkę, kroję w kostki i gotowe. Zwykle nie zmieniam mojej receptury, ale gdy chcę zrobić mniej słodką przekąskę, obcinam ilość cukru o połowę i nie obtaczam w nim kawałków.
Przepis: Żelki dyniowe
Domowe galaretki z dyni z nutą cytrusów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 21 w każdej porcji
Składniki
- 800 g dyni
- 150 ml ciepłe wody
- 30 g żelatyny
- 120 g cukru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
- Gotowanie dyniObierz dynię i usuń pestki z włóknami. Pokrój miąższ w dość drobną kostkę. Włóż do garnka i zalej woda, by przykryła warzywo. Gotuj 15-20 minut, aż będzie miękka, po czym odcedź.
- Miksowanie masyWyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj do dyni wraz ze 100 g cukru i zblenduj. Wsyp żelatynę do wody i mieszaj do rozpuszczenia. Wlej porcjami do ciepłej dyni, miksując masę.
- Robienie żelkówPrzelej masę do foremek albo podłużnych pojemników wyłożonych folią spożywczą. Odstaw do wystygnięcia, po czym umieść na noc w lodówce. Gdy galaretka stężeje, pokrój ją w kostki i obtocz w pozostałym cukrze.
Jak zrobić galaretki z soku?
Domowe cukierki-galaretki można przygotować z dowolnego soku, na przykład pomarańczowego, jabłkowego, ananasowego czy wiśniowego. Odmierzoną porcją 100 ml zalewa się 6 łyżeczek żelatyny i odstawia do napęcznienia. Następnie mieszankę trzeba podgrzewać z łyżką cukru i ewentualnie łyżką soku z cytryny, jeśli bazowy sok nie jest kwaśny. Gdy składniki się połączą, ale nie zagotują, masę wlewa się do foremek. Można przy tym wybrać specjalne silikonowe foremki do żelków, na przykład w kształcie misiów, owoców albo serduszek.
Jak zrobić żelki z galaretki?
Bardzo proste, ale mniej zdrowe żelki, można zrobić z gotowej galaretki o dowolnym smaku. Do proszku dodaje się znacznie mniej wrzącej wody niż zazwyczaj, bo tylko około 100 mililitrów. Składniki trzeba wymieszać, by nie było grudek, a następnie wlać do foremek i ostudzić. Masa krzepnie w ciągu kilku godzin w lodówce.
Domowe żelki bez żelatyny
Słodkie galaretki powstaną także bez żelatyny. W przepisie najłatwiej zastąpić ją agarem, który pozyskuje się z alg. Zamiast 1 łyżeczki żelatyny bierze się 1/2–2 łyżeczki tego proszku. Jego moc wiążąca jest zależna od konkretnego produktu, ale na porcję 100 g soku warto odmierzyć płaską łyżeczkę.
Oprócz napoju z kartonu można użyć własnoręcznie wyciśniętego soku z dowolnych owoców albo zastąpić go przecierem. Agar trzeba rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym soku, po czym całość można już studzić.