Weź buraki, zdrowy serek i garść orzechów. Pyszna pasta do makaronu i pieczywa gotowa w kilka chwil

Dodano:
Pasta z buraków Źródło: Shutterstock / Foxxy63
Ta pasta z buraków to zdrowy i uniwersalny dodatek. Można ją kłaść na kanapki, grzanki, a można dodać do makaronu.

Taką pastę robi się ekspresowo, a efekt to pyszny i pełen białka dodatek do potraw. Wystarczy opakowanie serka wiejskiego, ugotowane buraki i kilka prostych dodatków, w tym włoskie orzechy.

Jak zrobić pastę z buraków i serka wiejskiego?

Do pasty z buraków najprościej wykorzystać gotowe buraki gotowane lub pieczone (są dostępne w większości marketów). Można też samemu ugotować buraki odpowiednio wcześniej.

Są dwa sposoby na tę pastę: można buraki zmiksować z serkiem blenderem, a można je drobno pokroić. W przepisie rekomendujemy drugą opcję, ponieważ w takiej wersji pasta ma ciekawą teksturę, a poszczególne składniki są widoczne. Jeśli jednak lubisz gładkie pasty, zmiksuj na krem buraczki z serkiem i oliwą.

Do pasty możesz dodać też inne ulubione składniki: np. czosnek dla ostrości albo drobno posiekaną natkę pietruszki dla świeżego smaku. Zamiast oliwy z oliwek można dodać inne zdrowe oleje: np. lniany, z czarnuszki lub z ostropestu.

Przepis: Pasta z buraków i serka wiejskiego

Pomysł na pyszny dodatek z burakami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
605 w każdej porcji

Składniki

  • 3 gotowane buraki
  • 1 serek wiejski
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraki drobniutko pokrój. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj.
  2. Robienie pastyW jednej misce wymieszaj pokrojone buraki, serek, orzechy i dodatki: oliwę, sok z cytryny, przyprawy.

Jak jeść pastę z buraków i serka wiejskiego?

Pasta z buraków doskonale sprawdza się jako pasta kanapkowa: wystarczy nałożyć porcję na kromkę pieczywa lub grzankę i zajadać. Do takiej pasty można dołożyć pikle, kiszone warzywa lub kawałki wędzonej ryby.

Pyszną i niezwykle efektowną opcją jest przygotowanie jej na ciepło z makaronem. Wymieszaj ugotowany makaron z pastą i podgrzewaj wszystko razem krótko. Gotowe danie udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki i wiórkami parmezanu.

Pastę z buraków i serka wiejskiego można również podawać z pieczonymi ziemniakami. Pieczone ziemniaki przekrój na połówki i napełnij pastą. Buraczana pasta sprawdzi się też jako farsz do jajek, pomidorków czy papryki. Można ją też kłaść na krakersy czy łódeczki z liści cykorii i podawać jako imprezową przekąskę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...