Gotowe placki zamieniam w obłędną kolację. Nikt już nie popatrzy na kanapki
Miło jest zjeść coś smacznego, ale przyjemnie też, gdy na przygotowanie nie trzeba poświęcić dużo czasu. Dlatego przyrządzając kolację, często posiłkuję się półproduktami. Gotowe placki tortilli to jeden z nich. Można je kupić w każdym sklepie i niedużo trzeba zrobić, by zamienić je w pyszną kolację.
Czym przełożyć placki tortilli?
Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. To cienki placek z mąki kukurydzianej albo pszennej, wypiekany na suchej patelni. Na jej bazie robi się takie potrawy, jak: tacos, burrito, quesadilla i enchiladas. Placki te można nadziać różnymi produktami. Dobrze sprawdzą się np.:
- grillowany kurczak, wołowina, szynka, kiełbasa chorizo lub salami;
- warzywa świeże lub pieczone, np.: papryka, cukinia, bakłażan;
- hummus, guacamole;
- ser feta, mozzarella, żółty.
Jak zrobić sycącą kolację z tortilli?
By zamienić gotowe placki tortilli w pyszne danie na ciepło nie trzeba dużego wysiłku. Ja ostatnio położyłam na nich mieszankę warzyw, posypałam startym serem i całość podsmażyłam. Potrawa wyszła wyśmienita. Tortilla była chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnął i był poprzeplatany kawałkami soczystych warzyw. Moja rodzina powiedziała, że częściej mogę robić im to danie.
Przepis: Quesadilla z warzywami
Tortille z warzywami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe tortille pszenne
- po 1/2 strąka papryki czerwonej i zielonej albo żółtej
- 50 g świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 200 g startego sera żółtego
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPaprykę oczyść, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, szpinak opłucz, osusz. Na patelni z olejem podsmaż cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodaj szpinak. Całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Układanie warstwNa dwóch plackach tortilli rozłóż połowę sera i warzywa. Posyp resztą sera i przykryj suchymi plackami tortilli.
- SmażenieTak przygotowane tortille kładź kolejno na suchej, rozgrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż tortilla będzie złocista, a ser się rozpuści. Potrawę podawaj krojoną w trójkąty.
Wskazówka: Jeśli chcesz uniknąć smażenia, po nadzianiu placków tortilli możesz je umieścić na blasze i wstawić na ok. 15 minut do gorącego piekarnika.
Jak zrobić domową tortillę?
Jeśli nie macie w swoich zapasach gotowych placków tortilli, możecie się pokusić o ich własnoręczne przygotowanie. Wystarczy, że z 2 szklanek mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżek oleju i 1/2 łyżeczki soli zagnieciecie elastyczne ciasto. Odstawcie je pod przykryciem na 20 minut, a potem podzielcie na 6 kulek i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Każdy placek smażcie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z każdej strony.