Te rogaliki z 3 składników robię przed pracą. W 20 minut mam chrupiącą przekąskę jak z cukierni
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i chrupiący deser do kawy lub przekąskę na drugie śniadanie, którą przygotujesz w kilka minut? Ja robię tak. Rano włączam piekarnik i od razu szykuję rogaliki z ciasta francuskiego, które zawsze mam w lodówce. Zrobienie ich zajmuje mi chwilę, a gdy się ubieram i szykuję do pracy, piekarnik robi swoje. Po 20 minutach mam pachnącą, chrupiącą przekąskę, która smakuje jak z najlepszej cukierni.
Jak przygotować karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego?
Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Zimny płat ciasta francuskiego kroję na 6 trójkątów i nadziewam krówkami o naturalnym składzie (każdy rogalik nadziewam dwiema krówkami o standardowej wielkości). Krówki układam wzdłuż podstawy trójkąta z ciasta i zwijam w kierunku wierzchołka, formując rogaliki. Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika.
Przepis: Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego
To genialna słodka przekąska na szybko.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 418 w każdej porcji
Składniki
- 375 g gotowego ciasta francuskiego (1 opakowanie XXL)
- 12 krówek
Do posmarowania rogalików przed pieczeniem:
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaRozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój na 6 trójkątów.
- Nadziewanie i formowanie rogalikówBlisko podstawy każdego trójkąta ułóż po dwie krówki. Zwiń ciasto i uformuj rogaliki.
- PieczeniePrzełóż rogaliki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika. Zachowaj odstępy, bo rogaliki urosną. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut – gotowe rogaliki są złociste i chrupiące. Wskazówka: posmarowane jajkiem rogaliki możesz posypać gruboziarnistą solą, która świetnie komponuje się ze słodkim smakiem krówek oraz startą na tarce czekoladą np. karmelową.
Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego podaję do kawy i herbaty oraz jako przekąskę na drugie śniadanie i podwieczorek. Przed podaniem możesz oprószyć słodką przekąskę cukrem pudrem.
Inne wersje nadzienia do ekspresowych rogalików z ciasta francuskiego
Na nadzienie do słodkich rogalików doskonale nadaje się również m.in.:
- kajmak w puszce – do dyspozycji masz kajmak o naturalnym smaku oraz z różnymi dodatkami (np. kakao),
- mleczna, gorzka, biała i karmelowa czekolada – czekoladę przed nadziewaniem rogalików możesz połamać na kostki lub posiekać,
- masło orzechowe,
- krem lub pasta pistacjowa,
- krem czekoladowy,
- masa makowa,
- marcepan,
- dżem, marmolada, konfitura,
- smażone jabłka z cynamonem,
- serek waniliowy lub dosmaczony miodem/cukrem i wanilią twaróg,
- gęsty budyń.
Na co warto zwrócić uwagę, kupując gotowe ciasto francuskie?
Gotowe ciasto francuskie jest dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym. Do wyboru mamy ciasto schłodzone, które jest od razu gotowe do użycia oraz ciasto mrożone, które trzeba rozmrozić przed pieczeniem. Zarówno schłodzone, jak i mrożone ciasto francuskie to dobry wybór, o ile sprawdzisz wcześniej skład. Im krótszy skład produktów gotowych, tym lepiej dla zdrowia. Krótki, naturalny skład ma również wpływ na smak i konsystencję wypieków z gotowego ciasta francuskiego. Jeżeli produkt zawiera jedynie mąkę pszenną, masło, sól i wodę, to będzie idealny na słodkie i słone wypieki. Ciasto francuskie, które zawiera utwardzane tłuszcze roślinne, różnego rodzaju dodatki do żywności (np. konserwanty, aromaty), często wychodzi zbite i ma nieprzyjemny, chemiczny posmak.