Tę genialną przekąskę zrobiłam z buraka i prostych dodatków. Jest smaczna i zdrowa

Dodano:
Przekąska z buraka Źródło: Shutterstock / Viktoria White
Szukacie pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę? Tę niezwykle efektowną przygotujecie z prostych składników. W roli głównej występuje tu pieczony burak. Mojej rodzinie bardzo posmakowała, więc robię ją regularnie.

Przekąski nie są złe, pod warunkiem że są wartościowe. Gdy dostarczają cennych składników, a niewiele kalorii, można po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Jedną z takich zdrowych, smacznych przekąsek zrobiłam z buraka i paru prostych dodatków. Wygląda świetnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Jak przygotować buraka do przekąski?

Do tej efektownej przekąski wykorzystuję buraka pieczonego. W wyniku tej obróbki termicznej warzywo nabiera słodkiego smaku i przyjemnego aromatu. Robi się też miękkie, dzięki czemu pokrojone w plasterki da się bez problemu formować.

Piekę zwykle od razu kilka buraków i to przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Dzięki temu zużywam mniej energii, a upieczone buraki przechowuję do kilku dni w lodówce. By buraki zmiękły, po umyciu każdy należy osobno zawinąć w kawałek folii aluminiowej i piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Oczywiście buraki można też ugotować, co trwa krócej niż pieczenie. Zwykle wystarczy mniej więcej godzina gotowania, by warzywo to zrobiło się odpowiednio miękkie. Tak przygotowane buraki nie będą miały tak intensywnej barwy i aksamitnej konsystencji, jak pieczone, ale także będą smaczne.

Jak zrobić przekąskę z buraka?

Z plasterków pieczonego buraka robię otulinę dla prostego, smacznego farszu. Ten z kolei przygotowuję z twarogu i sera feta, który dodaje całości ostrości. Masę mieszam z posiekanym koperkiem oraz pestkami słonecznika. Te składniki doskonale ze sobą harmonizują i pod względem smaku i wyglądu.

Przepis: Łódeczki z buraka

Prosta przekąska z pieczonego buraka i serowego farszu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 100 g sera feta
  • 100 g kremowego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie burakówBuraki ugotuj lub upiec, wystudź i obierz. Pokrój je w bardzo cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie lub nożem).
  2. Przygotowanie farszuSer feta rozgnieć, wymieszaj z twarogiem i jogurtem. Połącz z rozdrobnionym czosnkiem i posiekanym koperkiem, dopraw pieprzem. Wymieszaj z podprażonymi pestkami słonecznika.
  3. Formowanie przekąskiNa każdy plasterek buraka połóż porcję farszu z fety. Złóż plasterek na pół (jak mini pierożek). Lekko dociśnij brzegi palcami.

Inne wersje farszu do przekąski z buraka

Podobną przekąskę z buraka możecie też przygotować z innym farszem. Dobrze sprawdzi się tu kozi twaróg, który można połączyć np. z orzechami włoskimi czy pestkami dyni, a także z rukolą albo natką pietruszki. Świetnie pasować będzie też pasta z ciecierzycy albo soczewicy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...