Ta surówka z pora to broń przeciw infekcjom. Sekret to połączenie trzech warzyw i prosty dressing
Jeśli szukasz niebanalnych i nowych pomysłów na surówki do obiadu, to ten przepis jest dla Ciebie. To surówka z pikantnym porem, chrupiącą, czerwoną papryką i delikatnym w smaku selerem naciowym. Taka surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do wielu obiadów. Do tego to niezwykle zdrowe połączenie, które doskonale sprawdzi się jako element diety w okresie infekcji.
Surówka z pora wspierająca odporność
Ta lekkostrawna, odświeżająca surówka do obiadu jest nie tylko smaczna, ale zdrowa. Surówka z pora, papryki i selera naciowego łączy w sobie warzywa o wysokiej zawartości witamin, minerałów i błonnika. Por dostarcza związków siarkowych wspierających odporność i działających przeciwzapalnie, a także błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Papryka to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i działa jako silny antyoksydant. Dodatkowo zawiera karotenoidy, które wspierają wzrok i skórę. Seler naciowy jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i wodę, dzięki czemu sprzyja nawodnieniu organizmu, wspiera pracę nerek oraz ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Jak zrobić surówkę z pora i papryki?
Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z prostym winegretem z dodatkiem miodu. Aby zrobić idealny dressing, możesz użyć małego słoiczka: wlej do niego wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, zakręć słoiczek i energicznie nim potrząsaj, aż oliwa, sok z cytryny i miód idealnie się połączą i stworzą aromatyczną emulsję. Wystarczy ją już tylko dodać do pokrojonych warzyw i całość wymieszać.
Przepis: Surówka z pora i papryki
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni por
- 1 czerwona papryka
- 2 gałązki selera naciowego
na dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywWszystkie warzywa pokrój i wrzuć do jednej miski.
- Robienie surówkiWszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszaj. Dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Surówka świetnie pasuje do klasycznych zestawień typu ziemniaki i mięso, ale też dań z kluskami, kaszami czy ryżem. Można ją również serwować jako warzywny dodatek do pierogów czy krokietów.