Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiem
Moja rodzina uwielbia kolacje na ciepło. Dlatego mam w swoim repertuarze kilka takich sprawdzonych potraw. Przeplatam je co kilka dni, by było urozmaicenie. Dużym wzięciem cieszy się na przykład zapiekanka makaronowa. Nie ma przy niej dużo pracy, a jest sycąca, lekkostrawna i bardzo smaczna.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
Do zapiekanki najlepiej wykorzystać grubszy makaron, typu penne, świderki czy kokardki. Należy go ugotować al dente, czyli tak, by pozostał lekko twardawy. Dzięki temu, gdy spędzi w piekarniku jeszcze ok. 20-30 minut, będzie sprężysty i smaczny. Taki makaron jest też lżejszy dla żołądka, niż rozgotowany. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu nie należy przelewać zimną wodą, bo wtedy lepiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić pożywną zapiekankę makaronową na kolację?
Ta pożywna zapiekanka bazuje na makaronie. Jednak na jej wysoką wartość odżywczą duży wpływ mają też pozostałe dodatki. A są nimi mielone mięso, warzywa i żółty ser. Mięso podsmażam krótko z cebulką, a potem duszę z passatą i doprawiam. W naczyniu do zapiekania przekładam je warstwami makaronu. Wierzch stanowią zaś pokrojone warzywa i starty ser. Po ok. 25 minutach pieczenia składniki zamieniają się w pyszną kompozycję.
Przepis: Zapiekanka makaronowa na kolację
Pożywna zapiekanka z makaronu, mielonego mięsa, warzyw i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 650 w każdej porcji
Składniki
- 250 g grubszego makaronu (świderki, penne lub rurki)
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 300 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 1 nieduża cukinia
- czerwona cebulka
- kiść pomidorków koktajlowych
- 100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej passatę, duś ok. 10 minut, dopraw do smaku.
- Układanie warstwPomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w krążki, a cukinię w cienkie talarki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp do niego połowę makaronu, wyłóż połowę mięsa, przykryj resztą makaronu i mięsa. Na wierzchu ułóż warzywa, całość posyp startym serem.
- PieczenieNaczynie z ułożonymi warstwowo składnikami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Potrawę piecz ok. 25 minut, aż ser się ładnie zarumieni.
Pożywniejsza wersja zapiekanki makaronowej
Podobną, ale jeszcze pożywniejszą wersję tej zapiekanki serwuję czasami na obiad. Różni się przede wszystkim sosem, którym zalewam składniki. Jest to sos beszamelowy, a więc przygotowany z jasnej zasmażki i mleka. Przykrywam nim pozostałe składniki, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika. Sos ten dodaje zapiekance soczystości i aksamitnej konsystencji. Jest jednak dosyć kaloryczny i ciężki, dlatego unikam go wieczorową porą.