Chrupiące jabłuszka robię w 15 minut. Efektowne ciasteczka znikają, nim zdążą wystygnąć
Ciastka francuskie z jabłkami można zrobić na wiele sposobów, ale ten jest moim ulubionym, bo nic tak nie poprawia humoru, jak chrupiące, smaczne i pięknie wyglądające ciasteczka. Ciasteczka-jabłuszka wymagają nieco zabawy przy wykrawaniu, ale ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 15 minut. Resztę robi już piekarnik.
Jak zrobić ciastka francuskie z jabłkami?
Bazą tych ciastek z jabłkami jest gotowe ciasto francuskie, które kupisz niemal w każdym spożywczaku. Z płatu ciasta powinno wyjść 6-8 ciastek, w zależności od tego, jak duże koła wykroisz. Ja wolę robić te ciastka dość duże, dlatego wychodzi mi sześć sztuk
Aby wykroić koła na ciastka, potrzebujesz foremek lub naczyń o dwóch różnych średnicach: mniejsze jest po to, aby delikatnie odcisnąć środek. Ten prosty patent sprawi, że same brzegi ciasta ładnie wyrosną.
Do przygotowania ciastek możesz użyć dowolnych jabłek. Ja zwykle wybieram jabłka twardsze i kwaśne. Listki i ogonki, które po upieczeniu dodają deserowi wyjątkowego uroku, wycinam malutkim nożem. Trzeba je dobrze przykleić do ciastek.
Przepis: Ciastka francuskie z jabłkami
Chrupiące ciasteczka w kształcie jabłek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 174 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
dodatkowo:
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta
- Szykowanie ciastek
- Wykańczanie i pieczenie
- Serwowanie ciastek
Inne pomysły na ciastka z jabłkami
Na koniec podrzucam jeszcze kilka inspiracji, bo przepis na te ciastka można modyfikować.
Do pieczenia francuskich jabłuszek możesz dodać również inne składniki. Ja czasem posypuję je dodatkowo orzechami włoskimi. Można też do ich przygotowania wykorzystać krem czekoladowo-orzechowy. Posmaruj nim środki ciastek i na to połóż plasterki jabłka.
Ja zwykle po upieczeniu posypuję je cukrem pudrem, ale pyszną opcją jest także polanie jabłek odrobiną płynnego miodu. Gorące ciasteczkowe jabłuszka są świetnym dodatkiem do deserów z lodami: wystarczy gałka lodów waniliowych i takie ciastko, aby stworzyć efektowny i pyszny deser.