Kotlety mielone robię inaczej niż wszyscy. Są lekkie, soczyste i znikają z talerza w minutę

Dodano:
Kotlety z indyka Źródło: Shutterstock / Didebashvili.GEO
Kotlety to doskonały pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Zapraszam po przepis na pełne cennych składników odżywczych, soczyste i aromatyczne kotlety ze zdrowego mięsa.

Mięso z indyka wyróżnia się pod względem wartości odżywczych. Jest też bardziej wyraziste w smaku niż kurczak i soczystsze, więc doskonale nadaje się na tradycyjne kotlety drobiowe oraz kotlety mielone i siekane.

Dlaczego warto włączyć do diety mięso indyka?

Mięso indyka jest zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i stanowi źródło cennych składników odżywczych. Jest bogate m.in. w białko, witaminy z grupy B, witaminę A, cynk oraz żelazo. Smaczne i zdrowe mięso można przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się m.in. na pieczeń, kotlety, gulasz, roladę, a także można z niego przygotować aromatyczne nadzienie np. do naleśników, uszek, pierogów.

Jak przygotować kotlety z indyka?

Moja rodzina bardzo lubi mielone kotlety z indyka, które stanowią pyszne urozmaicenie naszego menu. Przygotowuję je z udźca indyka bez kości i skóry. To mięso nie jest bardzo chude, więc idealnie nadaje się na mielone – po usmażeniu kotlety nie wychodzą suche i twarde. Kotlety z indyka robię nieco inaczej niż zwykłe mielone. Przede wszystkim nie smażę ich w panierce z bułki tartej, a jedynie lekko oprószam mąką przed ułożeniem na patelni. Mięso doprawiam aromatycznymi dodatkami, które świetnie współgrają z naturalnym smakiem indyka (m.in. startym na tarce korzeniem imbiru). Obsmażone kotlety z indyka wstawiam na 15 minut do piekarnika, żeby doszły (możesz pominąć ten krok i dosmażyć mięso na patelni).

Przepis: Kotlety z indyka

Soczyste, lekkie kotleciki na pożywny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
301 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g udźca indyka bez kości i skóry
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Mielenie mięsaUdziec indyka oczyść, umyj i osusz. Zmiel mięso razem z cebulą, czosnkiem, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerką. Polecam do mielenia mięsa użyć sitka ze średnimi otworami.
  2. Wyrabianie masy mięsnejDo zmielonego mięsa wbij jajko, dodaj starty korzeń imbiru, pieprz ziołowy, słodką i wędzoną paprykę oraz oregano. Wyrób masę mięsną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Formowanie i panierowanie kotletówZ masy mięsnej uformuj podłużne kotlety i lekko oprósz je mąką pszenną.
  4. Smażenie i dopiekanieRozgrzej klarowane masło i smaż kotlety na średnim ogniu (po 2-3 minuty z każdej strony). Ułóż gorące mięso w naczyniu do zapiekania i dopiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Jak podawać kotlety z indyka?

Kotlety z indyka doskonale smakują na ciepło i na zimno. Podaję je z m.in.:

  • ziemniakami (purée, gotowanymi, pieczonymi),
  • ryżem (białym, kolorowym brązowym),
  • kaszą (gryczaną, jaglaną, jęczmienną, bulgur),
  • sałatkami ze świeżych i kiszonych warzyw,
  • pieczywem.

Do kotletów z indyka pasują ciepłe i zimne sosy np. sos pieczarkowy, koperkowy, pieczeniowy, pomidorowy, czosnkowy, śmietanowo-ziołowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...