Kotlety mielone robię inaczej niż wszyscy. Są lekkie, soczyste i znikają z talerza w minutę
Mięso z indyka wyróżnia się pod względem wartości odżywczych. Jest też bardziej wyraziste w smaku niż kurczak i soczystsze, więc doskonale nadaje się na tradycyjne kotlety drobiowe oraz kotlety mielone i siekane.
Dlaczego warto włączyć do diety mięso indyka?
Mięso indyka jest zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i stanowi źródło cennych składników odżywczych. Jest bogate m.in. w białko, witaminy z grupy B, witaminę A, cynk oraz żelazo. Smaczne i zdrowe mięso można przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się m.in. na pieczeń, kotlety, gulasz, roladę, a także można z niego przygotować aromatyczne nadzienie np. do naleśników, uszek, pierogów.
Jak przygotować kotlety z indyka?
Moja rodzina bardzo lubi mielone kotlety z indyka, które stanowią pyszne urozmaicenie naszego menu. Przygotowuję je z udźca indyka bez kości i skóry. To mięso nie jest bardzo chude, więc idealnie nadaje się na mielone – po usmażeniu kotlety nie wychodzą suche i twarde. Kotlety z indyka robię nieco inaczej niż zwykłe mielone. Przede wszystkim nie smażę ich w panierce z bułki tartej, a jedynie lekko oprószam mąką przed ułożeniem na patelni. Mięso doprawiam aromatycznymi dodatkami, które świetnie współgrają z naturalnym smakiem indyka (m.in. startym na tarce korzeniem imbiru). Obsmażone kotlety z indyka wstawiam na 15 minut do piekarnika, żeby doszły (możesz pominąć ten krok i dosmażyć mięso na patelni).
Przepis: Kotlety z indyka
Soczyste, lekkie kotleciki na pożywny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 301 w każdej porcji
Składniki
- 800 g udźca indyka bez kości i skóry
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 duże jajko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Mielenie mięsaUdziec indyka oczyść, umyj i osusz. Zmiel mięso razem z cebulą, czosnkiem, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerką. Polecam do mielenia mięsa użyć sitka ze średnimi otworami.
- Wyrabianie masy mięsnejDo zmielonego mięsa wbij jajko, dodaj starty korzeń imbiru, pieprz ziołowy, słodką i wędzoną paprykę oraz oregano. Wyrób masę mięsną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i panierowanie kotletówZ masy mięsnej uformuj podłużne kotlety i lekko oprósz je mąką pszenną.
- Smażenie i dopiekanieRozgrzej klarowane masło i smaż kotlety na średnim ogniu (po 2-3 minuty z każdej strony). Ułóż gorące mięso w naczyniu do zapiekania i dopiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Jak podawać kotlety z indyka?
Kotlety z indyka doskonale smakują na ciepło i na zimno. Podaję je z m.in.:
- ziemniakami (purée, gotowanymi, pieczonymi),
- ryżem (białym, kolorowym brązowym),
- kaszą (gryczaną, jaglaną, jęczmienną, bulgur),
- sałatkami ze świeżych i kiszonych warzyw,
- pieczywem.
Do kotletów z indyka pasują ciepłe i zimne sosy np. sos pieczarkowy, koperkowy, pieczeniowy, pomidorowy, czosnkowy, śmietanowo-ziołowy.