Do ciasta naleśnikowego dodaj dwie przyprawy. Z żółtych placków zrobisz genialne, aromatyczne roladki

Dodano:
Naleśniki curry z łososiem Źródło: Shutterstock / kravastudio
Te roladki naleśnikowe mogą być śniadaniem, kolacją albo przekąską do pracy, szkoły czy na imprezę. Sekret to farsz i dodatek przypraw do ciasta.

Ten pomysł na roladki naleśnikowe warto zapisać. To naleśniki curry, które można serwować na wiele sposobów i różnym farszem. Nasze roladki to jedna z pysznych propozycji. W naleśniki włożyliśmy kremowy serek i wędzonego łososia.

Jak zrobić roladki naleśnikowe z łososiem?

Zacznij od usmażenia naleśników. Do ciasta trzeba dodać dwie przyprawy: curry oraz kurkumę. Dodadzą one gotowym naleśnikom charakterystycznego aromatu, ale też zmienią kolor ciasta na wyraźnie żółty (i bardziej intensywny ma być kolor, tym więcej dodaj kurkumy). Aby naleśniki były elastyczne i nie pękały przy zawijaniu, koniecznie odstaw gotowe ciasto na 20-30 minut. Dzięki temu mąka idealnie napęcznieje. Naleśniki, które mają w cieście olej (ja te z przepisu), można smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli jednak przywierają (często to kwestia samej patelni), posmaruj patelnię niewielką ilością tłuszczu przed nakładaniem kolejnej porcji ciasta.

Inspiracja: Naleśniki curry pasują nie tylko do roladek z naszego przepisu, możesz je wykorzystać do przygotowania naleśników z innymi, wytrawnymi farszami. Świetnie pasują m.in. do farszów mięsnych.

Naleśniki z łososiem i serkiem to placki z bardzo prostym farszem: kremowym twarożkiem do smarowania i kawałkami łososia wędzonego na zimno. Idealnie pasuje tu zwykły serek śmietankowy, ale może to być również twarożek z dodatkami, np. ziołowy, chrzanowy czy szczypiorkowy.

Przepis: Naleśniki curry z łososiem i serkiem

Pomysł na wytrawne naleśniki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

na farsz:

  • 300 g serka twarogowego do smarowania
  • 300 g łososia wędzonego na zimno

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie smaż na rozgrzanej patelni niezbyt grube naleśniki.
  2. Napełnianie farszemNaleśniki smaruj serkiem, kładź na to kawałki łososia i zawijaj. Pokrój naleśniki na poręczne do jedzenia roladki.

Jak podawać naleśniki z łososiem i serkiem?

Naleśniki curry z farszem z serka i łososia podaje się na zimno. Dlatego mogą być pysznym śniadaniem czy kolacją (zamiast kanapek), ale też – pokrojone na mniejsze kawałki, czyli roladki – smaczną i efektową przekąską. Roladki łatwo można zapakować do śniadaniówki. W wersji imprezowej ułóż je na talerzu lub desce, posyp czarnym sezamem i udekoruj mikrolistkami lub kiełkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...