Bułka i cztery dodatki. W 5 minut robię z nich kanapkę, która smakuje jak marzenie

Dodano:
Kanapka z łososiem Źródło: Shutterstock / Yulia Davidovich
Kanapki nie cieszą się w moim domu dużym wzięciem. Chyba że mowa o tych niezwykłych kanapkach z pysznymi dodatkami. Robię je szybko, kładąc na bułce cztery niewyszukane składniki. Ta prosta kolacja znika w mgnieniu oka.

Kanapki można podzielić na nieapetyczne i apetyczne. Pierwsze są zrobione w pośpiechu i z najprostszych składników. Wyglądają mało zachęcająco i zupełnie nie chce się ich jeść. Drugie kuszą samym wyglądem, bo są przygotowane z fantazją i dbałością o szczegóły. Mają urozmaicony skład, dzięki czemu są też wartościowe. Zobaczcie, jak zrobić takie pyszne kanapki.

Jakie pieczywo wybrać na kanapki?

By kanapki były wartościowe, należy zacząć od wyboru zdrowego pieczywa. Najlepiej jeśli nie jest to pieczywo z białej, pszennej mąki. To akurat jest najmniej wartościowe. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pieczywo z mąki pełnoziarnistej, np. bułki orkiszowe czy z pestkami i ziarnami zbóż. Można też sięgnąć po chleb razowy. Takie pieczywo jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B i sole mineralne.

Jak zrobić pożywne kanapki z łososiem?

Wędzony łosoś to smaczna i zdrowa postać ryby. Najlepszy jest, gdy jest wędzony na zimno, bo wtedy zawiera mnóstwo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma też przyjemną, delikatną konsystencję i wyborny smak. Wystarczy położyć go na pieczywie, by powstały smaczne kanapki. Ja jednak sięgam też po twarożek ziarnisty, który po odsączeniu łączę z pokrojonym pomidorem i zieleniną. Ta kompozycja to prawdziwe niebo w gębie!

Przepis: Kanapka z łososiem

Apetyczna, pożywna kanapka z wędzonym łososiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
290

Składniki

  • 1 bułka np. z ziarnami
  • 2-3 łyżki twarożku ziarnistego
  • 1 mały, mięsisty pomidor
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 plasterek wędzonego łososia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTwarożek dokładnie odcedź ze śmietanki. Pomidor umyj, pokrój w niedużą kostkę, usuń z niego nasionka. Twarożek wymieszaj z pomidorem i koperkiem, dopraw do smaku.
  2. Składanie kanapkiBułkę przekrój na połowę. Na spodniej części połóż twarożek z dodatkami, a na nim plaster wędzonego łososia. Przykryj wierzchnią częścią bułki.

Inna wersja pożywnych kanapek z łososiem

Jeśli chcecie przygotować kanapki do pracy czy szkoły, postawcie lepiej na inny twaróg. Kremowy, kanapkowy będzie najlepszym wyborem. Nie jest zbyt wilgotny, dzięki czemu nie rozmiękczy pieczywa. Przy okazji ma aksamitną konsystencję, która świetnie współgra z wędzonym łososiem. Twarożek możecie wymieszać jedynie z posiekanym koperkiem, który doskonale pasuje do wędzonego łososia. Dodaje też kanapce apetycznego wyglądu i aromatu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...