Kopytka z tym składnikiem wychodzą o wiele lepsze. Są miękkie dokładnie tak, jak lubię
Podstawą kopytek są gotowane ziemniaki. Można je ugotować specjalnie na tę potrawę albo wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Ja zwykle stosuję tę drugą wersję. Ma tę zaletę, że ziemniaki są już zimne, gotowe do wymieszania i zagniecenia z innymi dodatkami.
Z jakich składników robi się ciasto na kopytka?
Ciasto na kopytka robi się z gotowanych ziemniaków. Najlepsze są te, które zawierają dużo skrobi, bo kopytka ładnie się trzymają i mają doskonały smak. By zamienić je w ciasto, wystarczy dodać mąkę pszenną i jajko. Niektórzy dodają też trochę skrobi ziemniaczanej, ale warto wiedzieć, że wtedy kluski wyjdą twardsze. Do ciasta dodaje się też szczyptę soli i ewentualnie gałki muszkatołowej.
Jak zrobić miękkie kopytka?
Smaczne kopytka powinny charakteryzować się zwięzłością i delikatnością. Nie powinny być zbyt twarde. To dlatego zmieniam nieco klasyczną recepturę i zamiast całego jajka, dodaję do ciasta samo żółtko, a w zasadzie dwa żółtka. Wszystko oczywiście zależy od proporcji, ale na moją rodzinę szykuję kluski z ok. 500 g gotowanych ziemniaków. Z tak przygotowanego ciasta kluski wychodzą miękkie i apetycznie żółciutkie.
Przepis: Kopytka z żółtkami
Delikatne, miękkie kluski z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 255 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Dodaj do nich mąkę, żółtka i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich jednolite ciasto.
- Formowanie i gotowanieCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kawałki. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Wskazówka: Ciasta na kopytka nie należy zbyt długo wyrabiać. To powoduje bowiem rozrzedzenie ziemniaków i konieczność dodania większej ilości mąki. Przez nią kopytka mogą wyjść zbyt twarde i niezbyt smaczne.
Jak podać kopytka?
Kopytka to doskonały dodatek do dań obiadowych. Można je podać zamiast gotowanych ziemniaków np. do duszonych mięs, gulaszu czy różnych dań z sosami. Dobrze też jednak sprawdzą się, jako samodzielne danie. Wystarczy okrasić je cebulką podsmażoną z kiełbasą czy tartą bułką zrumienioną na maśle.