Ta zapiekanka z makaronem to sycące danie na szybko. Smaku dodaje mu popularne warzywo
Jeśli nie chcecie tracić dużo czasu na szykowanie sycącego dania, polecam prostą zapiekankę. Sprawdzi się na obiad czy wczesną kolację, a robi się ją raz-dwa i z tanich składników. Podstawą jest makaron, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Ja stawiam na ser i warzywa i danie wszystkim smakuje.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
Do zapiekania najlepiej wybrać grubszy makaron. Łatwo da się wymieszać z dodatkami i nie będzie się sklejał w czasie pieczenia. Mogą to więc być np.: penne, świderki czy kokardki. Makaron trzeba wcześniej ugotować, ale tak, by pozostał lekko twardawy. Dzięki temu po czasie spędzonym w piekarniku nie będzie się rozpadał, tylko zachowa kształt i pełnię smaku. Po ugotowaniu makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą, wtedy lepiej łączy się z dodatkami.
Jak zrobić pożywną zapiekankę z kalafiorem?
Pożywną zapiekankę z kalafiorem robię na bazie makaronu. Dodaję też starty ser, który świetnie łączy składniki, dodaje całości smaku i podnosi wartość odżywczą potrawy. Makaron wcześniej krótko gotuję, podobnie zresztą, jak kalafior. Podzielony na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do czasu, aż lekko zmięknie. Dzięki temu potrawy nie trzeba długo zapiekać, a tylko tyle, by ser się roztopił, a wierzch zapiekanki zrumienił.
Przepis: Mac and Cheese z kalafiorem
Zapiekanka makaronowo-serowa z kalafiorem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu (np. kolanka, penne, fusilli)
- ½ niedużego kalafiora
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 150 g startego sera cheddar
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę przesmaż. Stopniowo wlewaj mleko, podgrzewaj całość, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę, większość startego sera i przyprawy.
- Mieszanie i zapiekanieMakaron i kalafior wymieszaj z sosem serowym, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera i tartą bułką. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni.
Te warzywa też możesz dodać do zapiekanki
Zamiast kalafiora do zapiekanki możecie wykorzystać inne warzywa. Dobrze sprawdzą się m.in.: cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, por, cebula. Warzywa można stosować pojedynczo lub w mieszankach. Druga opcja sprawi też, że potrawa będzie wyglądała nadzwyczaj apetycznie. Cukinię, bakłażan, por i cebulę po pokrojeniu warto krótko podsmażyć na oliwie z oliwek. To zmiękczy nieco warzywa i uwydatni ich aromat.