Danie z blachy, które robi się samo. Aromatyczne ziemniaki i pałki z kurczaka z chrupiącą skórką

Dodano:
Pałki z kurczaka z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Pawel Michalowski
Ten pomysł na obiad, to danie z blachy, które nie wymaga wiele pracy, a efekt to pyszne mięso i ziemniaki. Naje się cała rodzina.

Pyszny i sycący obiad nie musi oznaczać wielkiej pracy i skomplikowanych czynności. Takie jest to proste danie z blachy, czyli pałki z kurczaka pieczone razem z ziemniakami. Aby uprościć przygotowania najbardziej, jak tylko się da, wykorzystujemy tu tylko jedną, gotową mieszankę przypraw. Obiad z piekarnika wychodzi, że palce lizać!

Jak zrobić danie z blachy z mięsa i ziemniaków?

Ten pomysł na pałki z kurczaka i ziemniaki zakłada, że jedynie wymieszasz składniki z przyprawą, a potem upieczesz. Do pieczenia warto wybrać odpowiednie ziemniaki, które nie rozpadną się w piekarniku. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B lub C, czyli średnio mączyste albo mączyste – mają mniej wody i więcej skrobi, dzięki czemu po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Mogą to być np. takie odmiany jak bryza, irys czy irga. Często w dużych marketach ziemniaki są opisane jako najlepsze do pieczenia czy gotowania: warto zwracać uwagę na takie opisy.

Ziemniaki można piec w całości, jeśli są niewielkie. Wówczas można je dodatkowo ponakłuwać wykałaczką czy widelcem. Najlepiej jednak pokroić ziemniaki na mniejsze cząstki. Całe przygotowania to wymieszanie ziemniaków i mięsa z aromatyczną mieszanką przypraw do gyrosa (taką mieszankę można bez trudu dostać w większości sklepów).

Kolejny trik, który sprawi, że ziemniaki i mięso będą wyjątkowo aromatyczne, to dodatek masła: dodajemy je podczas pieczenia i chodzi o to, aby je rozprowadzić mniej więcej po całej blasze. Można nadziać na widelec kawałek zimnego masła, które będzie się topić pod wpływem gorąca ziemniaków i warzyw i tak posmarować wierzch dania.

Nim wyjmiesz danie z piekarnika, sprawdź, czy ziemniaki są idealnie upieczone.

Przepis: Pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami

Pomysł na obiad z jednej blachy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1137 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 pałek z kurczaka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 torebka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki pokrój na ćwiartki. Ziemniaki i mięso wymieszaj z oliwą i przyprawą do gyrosa. Wyłóż całość na blachę do pieczenia.
  2. PieczeniePiecz ziemniaki i mięso w temperaturze ok. 190 stopni przez 40-50 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po ok. 30 minutach pieczenia posmaruj ziemniaki i mięso masłem.

Jak podawać pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami?

Z piekarnika wyciągasz niemal gotowy obiad, ale warto tu dołożyć jeszcze jakieś warzywa. Doskonale pasują tu kiszonki, np. ogórek kiszony, kapusta kiszona lub pikantna kapusta kimchi. Może to być też dowolna, ulubiona surówka, np. z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i cebuli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...