Ta sałatka z jajkiem i warzywami ratuje mnie, gdy nie mam czasu. Jej sekretem jest lekki sos
Sałatka na jogurcie z jajkami i warzywami to szybki pomysł na smakowite danie, które jest bogate w białko oraz witaminy i minerały. Proste składniki sycą na długi czas, dzięki czemu sałatka może z powodzeniem zastąpić tradycyjny posiłek główny oraz świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami.
Z czego przygotować zdrową, sycącą sałatkę?
Na sałatkę nadają się zarówno świeże, jak i gotowane warzywa. Doskonałym dodatkiem, który wzbogaca smak potrawy, są również warzywa marynowane i konserwowane. Kolorowa baza warzywna zyska na smaku i wartościach odżywczych, gdy wzbogacisz ją porcją pełnowartościowego białka (ugotowane na twardo jajka, gotowane, pieczone lub smażone mięso, wysokiej jakości wędlina np. szynka, kabanosy drobiowe, nabiał np. ser feta, ser żółty). Składnikiem, który łączy smaki wrzuconych do miski produktów, jest sos. Jeżeli ma być lekki i niezbyt kaloryczny, to warto sięgnąć po kremowy, niezbyt gęsty jogurt naturalny, który wystarczy doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Smak sosu można modyfikować, dodając np. oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny.
Jak przygotować sałatkę na jogurcie z jajkami i warzywami?
Przygotowanie sałatki jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Zaczynam od ugotowania jajek na twardo oraz ziemniaków (te składniki można też ugotować wcześniej). Następnie kroję i mieszam składniki oraz przygotowuję lekki sos. Do sałatki polecam wybrać sałatę lodową lub rzymską, małe ziemniaki odmiany sałatkowej i mięsiste pomidory (np. malinowe). Smak sosu podbijam niewielką ilością czosnku i świeżo mielonym pieprzem.
Wskazówka: możesz dodać inne warzywa, np. gotowane na parze brokuły, pokrojoną w kostkę kolorową paprykę, pokrojone w kostkę ogórki zielone, pokrojoną w kostkę cukinię, ugotowane szparagi/fasolkę szparagową, fasolkę z puszki, ogórki kiszone.
Przepis: Sałatka na jogurcie z jajkami i warzywami
Lekkie danie idealne na przekąskę lub kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 457
Składniki
Na sałatkę:
- 2 jajka
- 3 małe ziemniaki
- 1/4 główki sałaty rzymskiej
- 2 małe pomidory malinowe
Na sos:
- 3 łyżki kremowego jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w ćwiartki lub dużą kostkę. Pomidory pokrój w ćwiartki (jeżeli pomidory mają duże gniazda nasienne, to polecam usunąć je przed krojeniem). Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz też dodać inne przyprawy i suszone zioła np. ostrą, słodką lub wędzoną paprykę, płatki chili, oregano, tymianek, bazylię.
- Łączenie składnikówWszystkie pokrojone składniki przełóż do dużej miski. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj.
Jak podawać sałatkę na jogurcie?
Sałatka z mojego przepisu najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, bo wówczas sałata rzymska jest jędrna i chrupiąca, a potrawa nie podchodzi wodą z pomidorów. Przed podaniem można posypać lekkie danie ulubioną zieleniną np. natką pietruszki, natką kolendry, szczypiorkiem lub cebulką dymką.